STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Ospice u Hrvatskoj su posljedica odbijanja cijepljenja!

17.12.2014 u 13:25

Bionic
Reading

U Zagrebu su laboratorijski potvrđena dva slučaja zaraze ospicama, oba u istoj obitelji u kojoj djeca nisu bila cijepljena, rekla je za tportal dr. Vesna Višekruna Vučina

Prema dežurnoj epidemiologinji HZJZ-a, to se može smatrati posljedicom pada procijepljenosti koji se posljednjih godina bilježi u mnogim zemljama, osobito u onima u kojima cijepljenje nije obavezno.

'Hrvatska još uvijek ima visok stupanj procijepljenosti od preko 95 posto. No u 2013. smo u tzv. prima vakcinaciji, u kojoj se cijepe djeca do godine dana, zabilježili procijepljenost ispod 95 posto. Drugo cijepljenje bilo je veće - oko 97 posto. To je ipak primjetan pad jer smo godinama imali procijepljenost djece od 99 posto; nisu se cijepila samo ona koja su imala neke kontraindikacije jer je to živo cjepivo. Sada je zbog onog famoznog članka Andrewa Wakefielda, koji je tisuću puta dokazima demantiran, porastao strah roditelja od kombiniranog cjepiva MoPaRua. To nije problem samo u Hrvatskoj. Mi samo kaskamo deset godina za drugima', objasnila je Višekruna Vučina.

Neopravdan strah i neodgovorna propaganda

Veza između pojave autizma i cjepiva MoPaRu već je odavno odbačena. Brojne studije, među kojima i jedna velika neovisne organizacije Cochrane, pokazale su da je udio autistične djece jednak u cijepljenim kao i u necijepljenim populacijama, odnosno da cjepivo ne uzrokuje autizam. Strah kod roditelja najčešće izaziva činjenica da se prvi znaci autizma kod djece obično otkrivaju u vrijeme kada se ona prvi puta cijepe, a šire ga nestručni i neodgovorni antivakcinalisti koji često pripadaju lobiju alternativnih metoda liječenja.

Stručnjaci procjenjuju da je 2012. u svijetu od ospica umrlo oko 122.000 ljudi, uglavnom djece, što znači da ih je svaki dan u prosjeku umrlo oko 330. Velike epidemije bilježe se uglavnom u zemljama u razvoju, no sve se više slučajeva javlja i u razvijenim zemljama. Primjerice, u SAD-u su ove godine zabilježena 594 slučaja ospica, što je rekord u posljednja dva desetljeća (pogledajte grafikon dolje).

Nuspojave koje može izazvati MoPaRu uglavnom su lokalne. Budući da je to živo cjepivo, može se očekivati da će se osoba pet do deset dana nakon cijepljenja osjećati subfebrilna, a može se razviti i malo povišena temperatura. No to obično prolazi u dan-dva i samo je znak da tijelo stvara protutijela.

Ospice mogu biti vrlo opasne

'S druge strane ospice su izuzetno zarazna bolest. Čim postotak procijepljenih padne ispod 95 posto, kolektivni imunitet više nije dovoljno jak da bi zaštitio pojedince koji se nisu mogli cijepiti iz opravdanih razloga. Osobe koje obole od ospica mogu imati blaže simptome, ali se mogu razviti i komplikacije poput upale uha, bronhitisa ili upale pluća. Simptomi počinju s temperaturom, a potom slijedi osip. Međutim, u jednom slučaju na dvije tisuće može doći do razvoja encefalitisa koji je najteža komplikacija i može ugroziti život. Jedan mogući smrtni slučaj na dvije tisuće zaraženih nije mali broj', upozorila je naša sugovornica.

U slučaju odbijanja cijepljenja, prema hrvatskim zakonima pedijatar treba tražiti da roditelji ispune potvrdu da su odbili cijepljenje, a osim novčane kazne od 2.000 kuna, slijedi i prijava Centru za socijalnu skrb.

Stručnjaci HZJZ-a pozvali su jučer liječnike da uzmu u obzir mogućnost ospica kada imaju pred sobom pacijenta s temperaturom i osipom jer većina liječnika već godinama nije vidjela bolesnike s tom bolešću. Ističu da se osobe koje su bile u kontaktu s bolesnikom još uvijek mogu zaštititi cijepljenjem u roku od 72 sata.

U BIH epidemija ospica traje još od veljače, a broj oboljelih broji se u stotinama. U Sloveniji je identificirano 20-ak slučajeva kojima je zajednička poveznica bio boravak na izložbi pasa. Epidemiolozi kažu da izbijanje ospica nije izazvao nikakav novi mutirani virus. U oba slučaja one su uvezene izvana.

'Problem je samo u padu procijepljenosti zbog antivakcinacijskog pokreta', naglasila je dr. Višekruna Vučina.