DAN BORBE PROTIV AIDS-A

U Hrvatskoj od virusa HIV-a umrlo 188 osoba, oboljelih oko 1200

01.12.2014 u 07:40

Bionic
Reading

1. prosinca obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti zajednice o HIV infekciji, uključujući potporu i razumijevanje za oboljele

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 1. prosinca svake godine, počevši od 1988 godine. Od 2011. do 2015. glavni cilj kampanje Svjetske zdravstvene organizacije i Zajedničkog programa Ujedinjenih naroda za HIV/AIDS je dosegnuti nulu - Nula novih HIV infekcija. Nula diskriminacije. Nula bolesti povezanih s AIDS-om. Naglasak ovogodišnje kampanje je na poboljšanju svih mjera prevencije i liječenja HIV/AIDS-a, a poruka je unaprjeđenje mjera zaštite u raznim područjima ljudskog djelovanja (znanju, edukaciji, liječenju, istraživanju, zaštiti ljudskih prava...).

Dosad je HIV/AIDS odnio više od 36 milijuna života u svijetu. U Hrvatskoj je do danas od AIDS-a umrlo 188 osoba, a oboljelih je trenutno oko 1,200, a godišnje se registrira oko 70 novootkrivenih infekcija, što Hrvatsku svrstava u zemlje niže incidencije.

"U Hrvatskoj se svake godine broj novoboljelih, odnosno novootkrivenih kreće od 70-80. Ove godine mi smo otkrili 21 novi nalaz HIV-inficirane osobe" kaže Tomislav Beganović, predsjednik Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

Istovremeno se javlja pad u trendu obolijevanja od AIDS-a (zadnji stadij bolesti) i smrtnog ishoda što upućuje na učinke adekvatne medicinske skrbi i dostupnosti adekvatnoj terapiji. Na testiranje, besplatno i anonimno poziva i Beganović.

"Znači namjera nam je privući što veći broj oosba na testiranje, s obzirom da je to jedini način kako saznati svoj HIV staus. Jeste li HIV inficirani u ranijem stadiju kako bi liječenje bilo efikasnije i bolje. Znači sam pad obolijevanja od AIDS-a, zadnji stadij bolesti je rezultat dobre terapije koja postoji u Hrvatskoj" zaključuje Beganović.


Povodom svjetskog dana borbe protiv AIDS-a danas se u Zagrebu otvara Centar za promicanje spolnog zdravlja, a ujedno se i obilježavanje 10 godina djelovanja Centra za dobrovoljno, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje. Centar za savjetovanje i testiranje na HIV djeluje u HZJZ-u od početka studenog 2004. godine. Osim u HZJZ-u, centri djeluju i u županijskim zavodima za javno zdravstvo u sedam gradova u Hrvatskoj, zatvorskom sustavu i Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Savjetovališta za HIV su od osnutka 2003. do sredine studenog 2014. godine pružila više od 46.000 individualnih savjetovanja za gotovo 26.000 korisnika. Ukupno se više od 25.000 osoba testiralo na HIV (utvrđeno je 244 HIV pozitivnih osoba koje su upućene na liječenja). U istom je razdoblju savjetovalište HZJZ-a pružilo gotovo 9000 savjetovanja, a preko 4500 osoba testiralo se na HIV (utvrđeno je 44 pozitivnih nalaza).

Centar za promicanje spolnog zdravlja djelovat će u sklopu Centra za promicanje zdravlja „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo,a kao nastavak desetgodišnjeg djelovanja Savjetovališta za HIV .

Savjetovalište za HIV/spolno zdravlje građanima će besplatno, telefonom, Internetom i uživo pružati usluge individualnog savjetovanja o HIV/AIDS-u (načinima prijenosa, rizicima, procjena osobnog rizika korisnika), savjetovanja o drugim spolno prenosivim bolestima (infekcijama), odgovornom spolnom ponašanju i drugim aspektima zaštite i unapređenja spolnog zdravlja, testiranja na HIV, hepatitis B, hepatitis C i sifilis, dijeljenja edukativno-informativnog materijala (brošura, letaka) i kondoma te pomoć pri upućivanju na liječenje i podršku. Korisnici savjetovališta ostat će anonimni. Sve usluge su besplatne.