ČUDOVIŠTE IZ DUBINE

Prvi put ulovljen i snimljen 'crni morski vrag'

27.11.2014 u 11:04

'Crni morski vrag'
Bionic
Reading

Američki istraživači mora i njihovih stanovnika nedavno su dobili izuzetnu priliku – po prvi put u povijesti uspjeli su u prirodnom okolišu kamerom snimiti vrlo rijetku dubinsku ribu, 'crnog morskog vraga'. Potom su je ulovili živu i konačno neozlijeđenu prenijeli u akvarij kako bi je nastavili proučavati

Ovaj vrijedan pothvat ostvaren je 17. studenog robotiziranom podmornicom (ROV) tijekom ekspedicije u vodama središnje Kalifornije.

Tim je na dubini od 580 metara u kanjonu Monterey Bay uočio ženku rijetke vrste grdobine iz porodice Melanocetusa dugu devet centimetara. Nakon snimanja riba je podmornicom iznesena na površinu i smještena u laboratorij u uvjetima koji oponašaju prirodni okoliš – u hladnoj vodi bez svjetla.

'Izvukli smo je u apsolutno savršenom stanju', rekao je Bruce Robison, ekolog u Akvariju Monterey Bay.

Nakon što prođe određeno vrijeme prilagodbe znanstvenici planiraju iskoristiti priliku da saznaju nešto više o životu i ponašanju ovog misterioznog stvorenja o kojem se ne zna gotovo ništa.

Jedna od prvih stvari koja je oduševila ihtiologe snimka je koja otkriva da crni morski vrag, za razliku od ostalih riba, za plivanje koristi gotovo isključivo leđnu peraju. Također ih je iznenadilo to da diše mnogo više nego što su očekivali na temelju njezine građe.

Među brojnim stvarima koje ih zanimaju morski biolozi će pokušati utvrditi koristi li riba stalno svoju umjetnu rasvjetu ili u nekim određenim intervalima. Naime crni morski vrag ima modificiranu peraju čiji vršak svijetli u mraku, a djeluje kao mamac u lovu na druge ribe.

U trenutku kada su je ulovili ženka je baš bila pojela dvije dubinske ribe - opornjaču i ribu zmaja.

Mužjaci su samo paraziti

Zanimljivo je da su mužjaci ove vrste mnogo manji od ženki. Žive kao paraziti pričvršćeni na partnerice, ponekad i desetak njih. Isporučuju spermu, a ženke njima hranu. Jedina funkcija mužjaka je da oplode ženke prije no što uginu.

Bit će također zanimljivo vidjeti imaju li crni morski vragovi, poput morskih pasa, sposobnost osjećanja magnetskih polja. Takva je mogućnost prilično vjerojatna jer žive u potpunom mraku, u kojem su im oči gotovo beskorisne. Trenutno se zna da se u dubokom moru oslanjaju uglavnom na osjet kretanja drugih stvorenja.

Mada ih s ogromnim raljama, ispunjenim zastrašujućim dugim i šiljatim zubima, ljudi obično doživljavaju kao rugobe, Robison kaže da njemu uopće nisu ružne, naprotiv.