VAKULA OTKRIVA

Kakva nas zima očekuje?

20.11.2014 u 15:58

Bionic
Reading

Tromjesečna prognoza za područje Hrvatske za razdoblje prosinac 2014. – veljača 2015. koju je objavio DHMZ pokazuje kako je pred nama iznadprosječno topla zima uz količine oborina veće nego što je to zimi uobičajeno ili najmanje oko uobičajene količine

To ugrubo može značiti kako će se i u sljedeća tri mjeseca nastaviti slični vremenski uvjeti kakve imamo već više od godinu dana – dakle, sva su godišnja doba u posljednjih 12 mjeseci bila toplija nego što je uobičajeno uz količine oborina zamjetno veće od prosječnih, piše u svojem Meteokutku glavnim meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

No iako se u sljedećem tromjesečju očekuje srednja temperatura zraka viša nego što je uobičajeno, moguća su i kraća hladnija razdoblja. Nadalje, iako se ukupna sezonska količina oborina predviđa oko prosječne ili veće od nje, ponegdje su moguća i kraća bezoborinska razdoblja, ali i razdoblja s lokalno izraženijim viškom oborina.

U DHMZ-u kažu kako je u prognozi za iduća tri mjeseca nemoguće precizno govoriti o očekivanom tipu oborina koje se mogu pojaviti tijekom zimskih mjeseci (kiša, kiša koja se smrzava na tlu ili snijeg), već samo o količini oborina.