GLEDATI MIKROSKOPOM

Pogledajte najmanje kipove, manje od ameba

19.11.2014 u 11:56

  • +14

Nanoskulpture

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jonty Hurwitz

Bionic
Reading

Britanski računalni umjetnik Jonty Hurwitz stvorio je dosad najmanje skulpture na svijetu, tzv. nanoskulpture, toliko male da su nevidljive ljudskom oku, čak i pod običnim mikroskopom

Hurwitz se u svojem procesu kreacije koristi suvremenom tehnologijom trodimenzionalnog skeniranja i multifotonske litografije, a rezultat su sićušni, ali vrlo vjerni kipovi ljudskih tijela.

Kako se odvija proces stvaranja nanokipova? Hurwitz prvo uz pomoć 200 kamera snima ženski akt. Fotografije potom unosi u 3D printer koji na temelju njih printa toliko malene skulpture da se bez problema mogu smjestiti na ljudsku dlaku ili na glavu mrava.

Multifotonska litografija, kojom se uz pomoć lasera piše po fotoosjetljivom materijalu, omogućila mu je da na kraju doda najsitnije detalje modela.

Primjerice skulptura nage žene, nazvana Trust (gore), široka je 0,08 mm, a duga 0,1 milimetar. Toliko otprilike nokat izraste u pet ili šest sati. Za usporedbu, prosječan promjer amebe je između 0,2 i 0,3 mm.

Hurwitzova djela toliko su mala da se mogu vidjeti jedino elektronskim mikroskopom. Kaže da su kipići toliko sićušni da mu se ranije znalo dogoditi da su ih njegovi prijatelji, nakon mjeseci rada, ponekad slučajno uništili.

'Moja muza bio je moj otac. Skenirao sam ga golog uz pomoć lasera koji hvata svaki detalj', rekao je Hurwitz 2013. za Evening Standard.

'No jedna je stvar kada skenirate očevu glavu i ruke, a druga kada dođete do njegovih testisa i odjednom se nađete u situaciji da zurite točno u onaj dio svemira iz kojeg ste došli', dodao je u šali britanski umjetnik.

Hurwitz nam je ustupio fotografije svojih nanokreacija koje, kao i neka druga njegova djela, možete vidjeti u fotogaleriji gore i na njegovoj mrežnoj stranici