SENZACIONALNO OTKRIĆE

Nađen drevni zapis od tone posvećen Hadrijanu

22.10.2014 u 14:00

Bionic
Reading

Izraelski arheolozi predstavili su javnosti natpis na latinici u kamenu koji je prije 2.000 godina bio posvećen rimskom caru Hadrijanu, a koji je otkriven prilikom iskapanja u Jeruzalemu, objavio je list The Times of Israel

Vapnenački kamen dugačak metar i pol i širok jedan metar, a težak tonu otkriven je nedaleko od gradskih Vrata Damaska koja vode u jeruzalemski stari grad. Izraelski odjel za starine tvrdi da se radi o jednom od 'najznačajnijih latinskih zapisa otkrivenih u Svetom gradu'. Kamen s natpisom dio je monumentalnog slavoluka posvećenog caru Hadrijanu prilikom njegova posjeta Jeruzalemu 130. godine poslije Krista.

Ovo otkriće baca novo svjetlo na vremenski slijed obnove Jeruzalema nakon što ga je Rim uništio 70. godine poslije Krista, pokazujući da je većim dijelom bio obnovljen samo 60 godina kasnije. Arheologinja i voditeljica iskapanja Rina Avner objasnila je da nam zapis nudi točan datum službene izgradnje grada.

'On ukazuje na to da su u tijeku bili golemi, službeni građevinski projekti u gradu najmanje dvije godine prije Ustanka Bar Kohbe. To je naziv za drugi veliki ustanak Židova protiv rimske vlasti u tadašnjoj pokrajini Judeji, a ime je dobio po svom pokretaču Simonu bar Kohbi.

Ovo je nevjerojatno otkriće od iznimne važnosti, jedno od onih koje vam se posreći jednom u životu. Samo 60 godina nakon što je grad uništio car Titus, Jeruzalem je ponovno imao glavne ceste, trgove, hramove i spomenike', istaknula je Avner.

Zapis u kamenu glasi: 'Caru Cezaru Trajanu Hadrijanu Augustu, sinu božanskog Trajana Partskog, unuku božanskog Nerve, vrhovnom svećeniku, nositelju tribunske ovlasti 14. put zaredom, konzulu treći put po redu, ocu domovine posvećuje X. Legija Fretensis Antoniniana.'

Spomenuta legija, ulogorena u porušenom gradu Jeruzalemu nakon prvog ustanka, a poznata je i po sudjelovanju u opsadi Masade, posvetila je spomenik na ulazu u grad caru Hadrijanu prije njegova povijesnog posjeta. Dvije godine nakon Hadrijanova posjeta i podizanja slavoluka, provinciju Palestinu pogodio je drugi židovski ustanak protiv Rima, poznat kao Bar Kohba.