MIRIS ŽENE

Što je važnije za muški mozak? Hrana ili seks?

20.10.2014 u 15:31

Bionic
Reading

Muški mozak programiran je da daje prednost seksu pred hranom, pokazalo je novo znanstveno istraživanje

U studiji predstavljenoj u časopisu Current Biology znanstvenici su utvrdili da muški spol često ignorira osjećaj gladi kako bi se koncentrirao na lov na ženke.

Istraživanje provedeno na sveučilištu Rochester ukazuje na delikatne promjene u kretanju moždanih impulsa koje uvjetuju promjene u ponašanju između žena i muškaraca.

Voditelj istraživanja Douglas Portman kaže: 'Znamo da na ljudsko ponašanje utječe mnogo faktora uključujući kulturne i društvene norme, no ovi rezultati pokazuju bazične biološke mehanizme koji ne samo da objašnjavaju razlike u ponašanju muškaraca i žena, nego i zašto je jedan spol podložniji određenim neurološkim poremećajima.'

U svojoj studiji znanstvenici su proučavali glistu C. Elegans i fokusirali se na par neurona AWA koji su snažno povezani s osjećajem gladi i pronalaskom partnera. Ovaj mikroskopski oblić odličan je uzorak za istraživanje bioloških mehanizama budući da s drugim životinjama dijeli brojne gene. Osobito je koristan u istraživanjima živčanog sustava, jer znanstvenici dobro znaju praktički svaki njegov neuron.

Postoje dvije vrste C. Elegansa – mužjaci i hermafroditi. Hermafroditi se mogu i sami oploditi, međutim oni su također partneri za mužjake te se smatraju modificiranim ženkama. Već su ranija istraživanja pokazala da se različito ponašaju pored hrane - hermafroditi ostaju uz hranu dok mužjaci brzo odlutaju dalje. U novoj studiji tim je proučavao oba spola dajući im hranu i pružajući im istodobno opciju da krenu za ženkom. U svojoj navigaciji okolišem u potrazi za hranom, suprotnim spolom, kao i u izbjegavanju opasnosti C. Elegans se upravlja osjetilima njuha, okusa i mirisa.

Neke gliste uključene u studiju prije eksperimenata bile su genetski promijenjene kako bi bile osjetljivije na miris hrane i kako bi bile gladnije.

Rezultati su otkrili da su normalne muške gliste zaobilazile hranu kako bi krenule za ženkama. Muške gliste koje su bile programirane da budu gladnije bile su deset puta manje uspješne u ljubavnom životu jer su se držale u blizini hrane, a hermafroditi se od hrane nisu ni micali.

Autori kažu da su normalne muške gliste bile sposobne ignorirati glad ili je potisnuti kako bi se otisnule u potragu za ženkama.