PRATILA GA FLOTA ROBOTA

Komet zamalo promašio Mars

20.10.2014 u 09:39

Komet Siding Spring
Bionic
Reading

Komet iz vanjskih dijelova Sunčeva sustava u nedjelju je napravio rijedak bliski prolaz pored Marsa gdje ga je pratila cijela flota rovera i orbitera

Komet Siding Spring prošao je brzinom od 56 km u sekundi (203.000 km/h) na samo 140.000 km od Marsa što je manje od polovice rastojanja između Zemlje i Mjeseca i 10 puta bliže nego što je bilo koji komet do sada prošao pored Zemlje, rekla je američka svemirska agencija NASA.

Komet, nazvan prema australskom opservatoriju koji ga je otkrio prošle godine, kako se vjeruje, prvi je put u posjetu unutarnjem dijelu Sunčeva sustava nakon što je napustio Oortov oblak smješten iza orbite Neptuna prije više od milijun godina. Znanstvenici vjeruju da se od nastanka prije 4,5 milijardi godina do danas vrlo malo promijenio.

'Siding Spring vjerojatno je u unutrašnji dio Sunčeva sustava lansirao prolazak neke zvijezde pored Oortova oblaka', rekao je Carey Lisse iz Laboratorija za primijenjenu fiziku na Sveučilištu Johns Hopkins u SAD-u. 'Pomislite samo da je to komet koji je krenuo na putovanje vjerojatno u vrijeme kada se čovjek počeo razvijati, a tek sada je stigao. Mi ga možemo promatrati zato što smo izgradili satelite i rovere i zato što imamo ispostave na Marsu. To je prilično uzbudljivo', dodao je.

Ledena jezgra kometa nije velika, promjer joj je oko 1.000 metara. Najbliži je Marsu bio u nedjelju u 20 sati i 27 minuta po našem vremenu.

'Ovaj komet leti prema Suncu, a pritom mu raste rep', rekao je astronom David Grinspoon s instituta Planetarne znanosti iz Tuscona u Arizoni tijekom kometova prolijetanja.

Očekuje se da su NASA-ina tri marsovska orbitera i dva rovera kao i orbiteri Europske svemirske agencije i Indije zabilježili prolazak kometa.

Mars Reconnaissance Orbiter usmjerio je svoje kamere kako bi snimio njegov oblik dok su drugi sateliti istraživali njegov oblak prašine poznat kao koma i njegov rep. Znanstvenike posebno zanima interakcija kometa s Marsovom atmosferom. Roveri Curiosity i Opportunity snimali su ga s površine.