SKREĆU SE AVIONI

Deseci tisuća morževa u zbjegu; prijeti stampedo!

02.10.2014 u 14:10

Egzodus morževa
Bionic
Reading

Vlasti SAD-a ovih dana preusmjerile su neke letove zrakoplova iznad Aljaske kako bi izbjegle mogućnost da buka izazove stampedo morževa koji su se u nedostatku leda u desecima tisuća zbili na obalama

Federalna zračna služba promijenila je rute letova, a lokalne zajednice pozvale su znatiželjnike, medije i posebno vlasnike privatnih zrakoplova da se drže podalje od morževa kako ne bi izazvali paniku koja bi mogla ugroziti mladunce.

Znanstvenici procjenjuju da se na obalama otoka na sjeveroistoku Aljaske zbilo oko 35.000 morževa. Otapanje leda natjeralo je brojne ženke s mladuncima, koje inače obično plutaju na santama, da potraže utočište na kopnu. Prošli mjesec površina Arktika pod ledom bila je sedma najmanja u povijesti mjerenja. Egzodus morževa ovog ljeta pak najveći je dosad registriran iz zraka.

'Ove su životinje u biti ostale bez ledenjaka tako da nemaju drugog izbora nego da izađu na obale', rekao je Chadwick Jay, ekolog iz US Geological Surveya.

Do 2007. morževe nije bilo moguće dulje vrijeme vidjeti na obalama. No, kaže Jay, s globalnim zatopljenjem njihovo se ponašanje drastično mijenja.

Trenutno stručnjaci mole pilote da lete na visinama ili daljinama većim od 600 metara od kolonija životinja. Preporučena udaljenost za helikoptere još je veća - 900 metara - jer stvaraju veću buku.

Morževi su uglavnom plahe životinje i nisu navikli na život u velikim, gusto naguranim skupinama. Oko 80 posto vremena provode u vodi. Većina jedinki u vodama Chukchi u ovo doba godine su ženke s mladuncima. Stoga postoji velika opasnost da bi mladunci mogli nastradati u stampedu.

Znanstvenici su već ranije zabilježili masovna stradavanja morževa u stampedima, osobito na ruskim obalama.

Drugi problem koji prijeti populaciji jest manjak hrane. Kada se morževi nađu u tako velikim skupinama na relativno maloj površini, natjecanje za hranu, za ribe i školjke, postaje izuzetno veliko pa mnogi mladunci ostaju gladni.