ALARMANTNA MJERENJA

Zbog topljenja leda na Antarktici slabi gravitacija!

02.10.2014 u 12:04

Bionic
Reading

Antarktika je u samo nekoliko godina u posljednjem desetljeću izgubila toliko leda da se nad njom promijenila sila gravitacije, upozoravaju znanstvenici Europske svemirske agencije (ESA)

'Otapanje leda na Zapadnoj Antarktici od 2009. do 2012. uzrokovalo je pad gravitacije nad tim područjem', objavila je ESA na svojim stranicama. Precizna mjerenja gravitacije u različitim dijelovima Zemlje obavljao je satelit Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer GOCE koji je u studenom 2013. završio četverogodišnju misiju, ostao bez goriva i izgorio u atmosferi.

Iako se u školi obično uči da je gravitacija na Zemlji konstantna, ona malo varira ovisno o položaju, odnosno o volumenu i gustoći stijena leda i sl. Naravno, gravitacija nad Zapadnom Antarktikom nije se promijenila toliko da bismo to osjetili ili da bismo ondje počeli skakutati kao po Mjesecu. Promjena je mala, ali je dovoljna da su je mogli zabilježiti precizni instrumenti GOCE-a.

Najozbiljnija implikacija ovih rezultata jest ta da oni nedvojbeno pokazuju da su se u tako kratkom razdoblju na relativno malenom dijelu najhladnijeg kontinenta otopile milijarde tona leda. Ranije ove godine, skupina klimatologa objavila je da je započelo nezaustavljivo topljenje ledenjaka na Zapadnoj Antarktici i procijenila da bi svjetske razine mora u nekoliko sljedećih stoljeća mogle narasti za nekoliko metara.

Najnoviji podaci dobiveni su kombinacijom mjerenja GOCE-a u visokoj rezoluciji te Gracea u nižoj, ali kroz dulje razdoblje. Prema trenutačnim procjenama, razine mora u svjetskim oceanima do kraja ovog stoljeća mogle bi narasti za oko 1,3 metra, ponajviše zbog otapanja leda na Antarktici.

Ranija istraživanja ESA-inog satelita CryoSat pokazala su da se otapanje leda na Zapadnoj Antarktici samo od 2009. utrostručilo. Trenutačno se godišnje na Grenlandu i Antarktici zajedno otopi oko 500 četvornih kilometara leda. To je otprilike ledenjak površine Manhattana debljine 5,6 kilometara.