PRIRODAN ŽIVOT

Spavanje na životinjskoj koži liječi astmu

30.09.2014 u 15:39

Bionic
Reading

Spavaju li djeca u prva tri mjeseca života na životinjskoj koži, značajno im se smanjuje rizik oboljenja od astme u kasnijoj dobi, objavili su u utorak njemački znanstvenici

Stručnjaci iz Centra Helmholtz analizirali su 2.400 djece rođene 1989. i otkrili da su do šeste godine oni koji su spavali na životinjskoj koži imali 79 posto manje napada astme od onih koji su spavali na plahti.

Čak i s deset godina rizik oboljenja od astme bio je 41 posto manji u usporedbi s onima koji su kao bebe spavali na plahti.

Jedan od razloga povećane incidencije astme i alergija posljednjih desetljeća je, čini se, sve više sterilna okolina u suvremenim urbanim društvima.

Već je dugo poznato da djeca odrasla na farmama rjeđe obolijevaju od astme i alergija, rekao je pulmolog Andreas Hellmann.

Vjeruje se da rani i stalan kontakt s određenim bakterijama u sijenu, slami i svježem mlijeku smanjuje rizik od ovih bolesti. Jedno je sigurno - što više različitih mikroba, tim bolje, istaknuo je.

Po svemu sudeći, jedan od izvora  mikroba je i životinjska koža iako znanstvenici još nisu točno odredili o kojim se bakterijama radi. Spavanjem na životinjskoj koži gradska djeca mogla bi steći zaštitu od astme i alergija koju seoska djeca stječu u izravnom kontaktu sa životinjama, ističu njemački stručnjaci.