NASA JE PRATI

Na Titanu snimljen razvoj misteriozne pojave

30.09.2014 u 10:28

Bionic
Reading

Američka svemirska agencija objavila je u utorak da letjelica Cassini prati i snima razvoj misteriozne pojave u velikom oceanu ugljikovodika na golemom Saturnovu mjesecu

Neobičan oblik prekriva površinu od oko 260 četvornih kilometara u Ligeia Mare, jednom od najvećih oceana na Titanu. Cassinijev radarski uređaj do sada ga je snimio nekoliko puta, a fotografije pokazuju da se u međuvremenu promijenio.

Misterioznu pojavu, koja se vidi kao svijetla površina na tamnoj pozadini mora, Cassini je prvi put snimio u srpnju 2013. tijekom prolaska kraj Titana. Na ranijim fotografijama u tom području nije zabilježio nikakve svijetle površine. Znanstvenici su se iznenadili kada je nekoliko mjeseci kasnije na snimkama napravljenim radarom niske rezolucije i infracrvenom kamerom oblik ponovno nestao. Pretpostavili su da je možda riječ o nekoj prolaznoj pojavi. Međutim 21. kolovoza 2014. oblik se ponovno pojavio, a njegov se oblik promijenio.

Tim koji radi na radaru uvjeren je da tajanstvena pojava nije rezultat neke pogreške u podacima, što bi bilo najjednostavnije objašnjenje. Također nema dokaza da bi ona mogla biti posljedicom isparavanja mora jer istovremeno nije zabilježen primjetljiv pad razina Ligeia Mare na njegovim obalama.

Znanstvenici trenutno razmatraju nekoliko mogućih objašnjenja prirode svijetle površine: moguće je da su to mreškanja na moru, mjehurići koji se dižu na površinu, krutine koje plivaju na moru, krutine koje se nalaze tik pod površinom ili možda nešto egzotičnije.

Tim pretpostavlja da bi pojava mogla biti povezana s promjenama godišnjih doba na Titanu jer se na sjevernoj polutki približava ljeto. Praćenje ovakvih promjena jedan je od glavnih zadataka produljene misije Cassinija.

'Znanost voli misterije, a ova tajanstvena pojava je uzbudljiv primjer promjena koje se zbivaju na Titanu', rekao je jedan od vodećih istraživača na radaru, Stephen Wall iz Jet Propulsion Laboratorija u Pasadeni u Kaliforniji.

'Nadamo se da ćemo moći nastaviti promatrati ove promjene kako bismo stekli uvid o to što se zbiva u ovom neobičnom moru', dodao je.

Cassini-Huygens je zajednička misija NASA-e, Europske svemirske agencije i Talijanske svemirske agencije.