ZNANSTVENI FILANTROP

Fizičar Soljačić svoju nagradu daje za hrvatske talente!

17.09.2014 u 10:37

Bionic
Reading

Njujorška akademija znanosti objavila je jučer da će osnovati zakladu za darovitu djecu Soljačić Prize for Gifted Croatian Children koja bi trebala poticati napredovanje najdarovitijih studenata u znanosti u Hrvatskoj

Zakladu će dijelom financirati ugledni hrvatski fizičar Marin Soljačić (40) koji živi i radi na poznatom sveučilištu MIT-u u Bostonu iz sredstava koja je dobio u sklopu prestižne nagrade Blavatnik National Award za mlade znanstvenike do 42. godine života.

Naš je znanstvenik nedavno, uz neurobiologinju Rachel Wilson i kemičara Adama Cohena, u jakoj konkurenciji od 322 vrhunska znanstvenika, dobio 250.000 dolara nagrade za 2014., no dio je odlučio dati za osnivanje zaklade.

'Već dugo želim učiniti nešto takvo: pronaći načina da ohrabrim djecu u svojoj zemlji Hrvatskoj kako bi napredovala u akademskom obrazovanju. Jako je važno dobiti priznanje u ranoj fazi razvoja akademske karijere; priznavati i hvaliti potragu za znanjem, kao što se to čini nagradom Blavatnik Award', rekao je za NYAS Soljačić.

Početkom dvijetisućitih, Soljačić je otkrio brojne fizikalne fenomene i njihove primjene u novim tehnologijama. Njegov tim u tzv. WiTricityju bio je jedan od predvodnika istraživanja bežičnog prijenosa energije koji bi se mogao upotrijebiti za stvaranje bežičnih punjača mobitela i računala. Zahvaljujući svojim uspjesima, u Hrvatskoj je postao poznat po medijskom nadimku 'Novi Tesla'.

Soljačić kaže kako se nada da će Zaklada potaknuti mlade na to da karijeru potraže u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (na engleskom STEM) te inspirirati hrvatske čelnike da podrže mlade znanstvenike.

Nagrada koju bi Zaklada dodjeljivala trebala bi dugoročno potaknuti razvoj u globalnoj pismenosti u znanstvenim disciplinama, od osnovnog obrazovanja do profesionalne razine te konačno uspostaviti sustav koji će pomagati novim generacijama inovatora.

'Ponosni smo što ćemo biti Soljačićevi partneri u ovoj važnoj nagradi. Marin Soljačić predstavlja ono najbolje što se želi postići nagradom Blavatnik Award: da se otkriju i potaknu najtalentiraniji i najinventivniji znanstvenici današnjice kako bi postali uzori mladima u cijelom svijetu', rekla je Ellis Rubinstein, predsjednica i direktorica New York Academy of Sciences.