JOŠ NIJE GOTOVO

Stižu nove obilne kiše i poplave!

12.09.2014 u 11:42

Bionic
Reading

Kao što su najavljivali meteorolozi i stranica Meteoalarm, obilne kiše su u četvrtak u brojnim hrvatskim gradovima i naseljima, osobito u priobalju, uzrokovale prave ulične bujice i poplave

Nažalost, opasnost time nije završila jer se iznad sjeverne Italije formira nova ciklona koja bi našim krajevima večeras i tijekom noći mogla donijeti nove obilne oborine, a svaka dodatna kap u trenutnoj je situaciji previše.

Meteoalarm je na današnjoj karti izdao drugo najviše, narančasto upozorenje za sjeverni dio Jadrana.

Prema stranici udruge Crometeo, današnja ciklona, baš kao i jučerašnja, neće imati tipičnu stazu od Jadrana prema jugoistoku, već će se s područja srednjeg Jadrana centrom tijekom večeri premjestiti nad kopno i preko područja BiH stići nad unutrašnjost zemlje u prvom dijelu subote. Ovakva sinoptička situacija uvjetovat će vrlo nestabilan drugi dio petka i prvi dio subote.

RTL Autor: RTL

Poplave na obali

Iako nestabilnosti neće biti ravnomjerno raspoređene, lokalno će ponovno biti vrlo obilnih oborina, najviše na srednjem Jadranu, na kojem će ponegdje pasti preko 50, a na užem području moguće i preko ekstremnih 100 litara oborina po kvadratnom metru.

S obzirom na to da se očekuje naglo produbljivanje ciklonalnog centra iznad srednjeg Jadrana tijekom večeri i njegov ulazak s mora nad kopno, u ovakvim situacijama realno je očekivati ciklonalnu plimu na dijelu obale praćene jakim lebićem (koji će u dijelu Dalmacije u drugom dijelu večeri zamijeniti jugo). Plima i valovi juga i lebića prolazno će poplaviti niže dijelove obale dijela srednjeg Jadrana. Sjevernije od Šibenika pak bit će prolazno jake bure i tramontane.

Predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov kaže da bi nova kiša, mada će možda biti nešto manje obilna od jučerašnje, ipak mogla uzrokovati nova plavljenja i štete.

'Vodostaji rijeka su još uvijek visoki, a tlo je natopljeno pa nikakve nove oborine nisu dobrodošle', rekao je za tportal.hr Božarov.

Ekstremno kišan rujan već sada

Iako je prošlo tek nešto više od trećine mjeseca, ovogodišnji rujan već je sada osigurao klimatološku kategoriju 'ekstremno kišan' u većem dijelu zemlje. To se osobito odnosi na sjeverozapadnu Hrvatsku, zapadnu Slavoniju, Liku, Gorski kotar, cijelu Dalmaciju i Kvarner. Manje kiše od 50 litara po kvadratnom metru palo je samo u dijelovima istočne Slavonije i zapadne obale Istre, iako čak i ta količina oborina premašuje prosjek za prvu trećinu rujna.