ZNANSTVENICI ZBUNJENI

Meksičko tlo presjekla misteriozna golema pukotina

27.08.2014 u 13:29

Bionic
Reading

Znanstvenike je ovih dana iznenadilo otkriće misteriozne goleme napukline u tlu koja se pojavila na sjeveru Meksika

Neobičan rascjep duži je od kilometra, dubok je gotovo 10 metara, a širok četiri i pol. Lokalni stanovnici otkrili su ga prošli tjedan kada je prepolovio seosku cestu nedaleko od grada Hermosillo u saveznoj državi Sonora.

Prema video snimkama pukotina je mjestimično dovoljno velika da u njoj nestane cijeli kamion.

Prema jednoj teoriji nastala je u seizmičkim aktivnostima. Poznato je da je Meksiko jedno od najtrusnijih područja svijeta, a početkom mjeseca zabilježen je potres magnitude 5.0. No neki stručnjaci smatraju kako je moguće da se zemlja otvorila zbog podzemne bujice koja je uzrokovala eroziju. Naime, lokalni mediji javljaju da su u tom području nedavno pale obilne kiše.

Martín Valencia Moreno, čelnik regionalne postaje Geološkog instituta National Autonomous Universityja smatra da nema razloga za paniku što god da je uzrok stvaranja goleme pukotine.

'To definitivno nije razlog uzbunu među stanovništvom', rekao je Moreno koji smatra da je podzemna struja vjerojatniji uzrok.

'Kada u potresu nastaje rasjed, razine tla se pomaknu, a ovdje vidimo da ljudi hodaju na istoj razini na obje strane – jedna se nije podigla niti je druga potonula', objasnio je.