NOVI TREND

Bolest srca prestaje biti ubojica br. 1

22.08.2014 u 15:46

Bionic
Reading

Dijelovi Europe dosegli su 'točku bez povratka' u kojoj kardiovaskularne bolesti više nisu vodeći uzrok smrti, pokazuje novo istraživanje

U Europi godišnje umire nešto više od osam milijuna ljudi, a četiri milijuna smrti uzrokuju kardiovaskularne bolesti. Studija znanstvenika objavljena u časopisu European Heart Journal pokazuje, međutim, da je u nekim zemljama rak postao veći ubojica.

Broj smrti od kardiovaskularnih bolesti, odnosno srčanih i moždanih udara, u opadanju je već desetljećima. Analiza sveučilišta u Oxfordu pokazuje da muškarcima rak sada uzrokuje više smrti od krvožilnih bolesti u devet zemalja: Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Portugalu, Sloveniji, San Marinu i Španjolskoj. Danska je zasad jedina zemlja u kojoj to vrijedi i za žene.

'Rezultati nisu takvi jer je rak u porastu, nego zato što je došlo do velikog napretka u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti', rekao je BBC-ju jedan od znanstvenika Mike Rayner. 'Takav pomak kod raka još nije ostvaren', dodaje.

Međutim, istočni dio Europe u tome znatno zaostaje. Kardiovaskularne bolesti u Bjelorusiji, Rusiji, Ukrajini uzrokuju više smrti muškaraca u dobnoj skupini od 55 do 59 godina, nego, primjerice, u Francuskoj kod dvadeset godina starijih.

'Broj smrti od krvnožilnih bolesti opada, u nekim zemljama više, u nekima manje, ali ukupno to su i dalje najveće ubojice u Europi', zaključio je Rayner.