POD MIKROSKOPOM

Prvi put snimljeni detalji uboda meduza

20.08.2014 u 15:02

Bionic
Reading

Ubodi meduza znaju biti izuzetno opasni. Samo na Filipinima ove životinje uzrokuju smrt 20 do 40 ljudi godišnje, neusporedivo više nego svi morski psi u svim oceanima svijeta

Čak i oni plivači koji su doživjeli ubode relativno bezazlenih meduza u Jadranu znaju koliko neugode može stvoriti otrov iz tisuća njihovih žarnih stanica. Bliski susreti s lovkama meduza uglavnom završavaju samo bolovima i osipom, međutim neke, poput pripadnika skupine irukandji, mogu izazvati anafilaktički šok, pa i smrt.

Iako ovaj doživljaj nije nimalo rijedak, do danas nitko nije uspio vidjeti ili zabilježiti što se događa u trenutku kada žarne stanice želatinastih stvorenja ispale svoje harpune ispunjene otrovom. To je prvi put u povijesti prije tri dana pošlo za rukom znanstvenicima sa Sveučilišta James Cook u Australiji.

Video zapis koji je u međuvremenu postao viralan na YouTubeu snimljen je uz pomoć mikroskopa i kamere velike brzine.

Ubod žarnice

Svaka žarna stanica meduze - nematocit sadrži organel koji se zove žarnica, odnosno nematocist i smještena je u kapsuli. Žarnica se sastoji od cjevčice i bodežića koji su zatvoreni poklopcem. Dio stanice okrenut prema okolišu ima okidač koji se zove knidocil. Kada se on aktivira, poklopac se miče s kapsule, bodežić žarnice probija u organizam žrtve, a cjevčica žarnice se omota oko organizma. Eksplozija žarne stanice jedan je od najbržih bioloških procesa. Eksperimenti su pokazali da ubod traje oko 11 milisekundi. U novom snimanju korišteni su žarnjaci vlasulja jer stručnjaci nisu na raspolaganju imali meduzu. No mehanizam je potpuno isti. Kako bi za potrebe snimanja žarne stanice u pravom trenutku ispalile svoje bodeže, znanstvenici su ih stimulirali baterijama od devet volti.

U Jadranu živi nekoliko vrsta otrovnih meduza od kojih su najpoznatije uhati klobuk (Aurelia aurita), morska mjesečina (Pelagia noctiluca) i morsko pluće (Rhizostoma pulmo). Mjesto njihova uboda nije dobro trljati niti ispirati slatkom vodom. Ubodi na području lica ili genitalija zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć, a oni na području očiju mogu uzrokovati trajno oštećenje vida.