DOK IDE, IDE...

Unatoč prijevarama, dr. Oz je za HTV vrhunski stručnjak

19.08.2014 u 10:23

Bionic
Reading

Dr. Oza, američkog liječnika i TV voditelja, znanstvenici, osobito oni iz medicinske struke, već godinama prozivaju pa i ismijavaju zbog promicanja lažnih čudotvornih dijeta, terapija, lijekova i alternativnih pripravaka

Godine 2010. i 2011. dobio je nagradu Pigasus (leteća svinja) koju Zaklada James Randi svakog 1. travnja dodjeljuje za najveće svjetske gluposti i prijevare.

Godine 2010. našao se na udaru kritika jer je dao naslutiti da je pobornik antivakcinacijskog pokreta.

Jednom prilikom ugostio je parapsihološkog medija Johna Edwarda koji je, kao i obično, tvrdio da razgovara s mrtvima dok je zapravo manipulirao publikom u studiju. Dr. Oz ni u jednom trenutku nije doveo u pitanje Edwardovu paranormalnu sposobnost.

Na meti kritičara našao se i nakon što je 2013. za The New Yorker izjavio da je 'medicina vrlo religiozno iskustvo'. 'Imam svoju religiju, a vi svoju. Teško nam je složiti se oko toga što djeluje jer toliko mnogo toga ovisi o stajalištu promatrača. Podaci su rijetko jednoznačni', rekao je u razgovoru.

Optužili su ga i da je kemijski spoj iz grožđa, resveratrol, u obliku vlastitog suplementa pretvorio u svojevrstan njuejdžerski eliksir vječne mladosti mada se njegovo djelovanje i eventualne nuspojave još uvijek istražuju.

Kritizirali su ga i zbog promicanja raznih pseudoznanstvenih metoda detoksikacije, odnosno čišćenja organizma od otrova za čije djelovanje ne postoje nikakva znanstvena uporišta.

Njegov unosan poslovni imperij konačno je nešto ozbiljnije uzdrman u lipnju, kada ga je zbog prijevare prozvao i američki Senat. Na saslušanju pred komisijom za zaštitu potrošača senatorica Claire McCaskill pitala ga je što mu treba to da govori stvari za koje i sam zna da nisu istina kada ima takav nevjerojatan megafon kojim može doprijeti do tolikih ljudi.

Oz je priznao da je u svojim emisijama reklamirao i preuveličavao djelovanje nekih tretmana čiji učinak nikada nije znanstveno potvrđen, no u svoju obranu je izjavio da i sam vjeruje u ono što promovira.

Nakon toga zaredale su se kritike, pa i ismijavanja u brojnim gledanim emisijama diljem svijeta. U popularnom showu 'Last Week Tonight' na američkom HBO-u voditelj John Oliver uputio je Dr. Ozu pitanje: 'Čudotvorno cvijeće? Pa jesi li ti liječnik ili trgovački putnik sa starog Zapada?!'

Za HRT i dalje vrhunski stručnjak

Kako je na ovaj skandal reagirala naša državna televizijska kuća, koja bi trebala biti jedan od glavnih izvora kvalitetnih, provjerenih i obrazovno korisnih informacija, osobito kada je u pitanju tako ozbiljna stvar kao što je zdravlje? Nije ni trepnula; zapravo bilo bi bolje reći - potpuno je zažmirila. Umjesto da skine serijal sa svojeg programa ili da mu posveti neku emisiju u kojoj će ozbiljni znanstvenici objektivno pretresti dvojbe koje ga prate ili da barem u svojim najavama programa napiše da je riječ o kontroverznom liječniku kojega neki stručnjaci osporavaju i smatraju šarlatanom, HTV i dan danas reklamira Oza kao vrhunskog zdravstvenog stručnjaka, a njegov show kao jedan od najgledanijih televizijskih talk showova nagrađen dvjema nagradama Emmy.

Uz ove fanfare, HTV tako najavljuje kako će nas autor više od 400 radova i patenata u narednim danima naučiti kako izbjeći rizik od raka, kako se riješiti svih vrsta boli, u trenu preokrenuti proces starenja, pronaći najjednostavnija rješenja za poboljšanje raspoloženja te otkriti koja je to čudesna namirnica zahvaljujući kojoj ćete izgledati mlađe i biti vitalniji.

Ako je suditi po statistikama gledanosti, debakl Dr. Oza nije osobito uznemirio hrvatsku javnost. Na HRT-u se njegove emisije reprizno i dalje vrte, a gledanost im doduše nije osobito velika i kreće se oko dva i pol posto, što znači da ga prati nekih 85.000 gledatelja, no uglavnom je ostala ista i nakon lipanjskih vijesti o skandalu.

Glasnogovornik HRT-a Igor Medić nam je u srpnju objasnio da se HRT pri odabiru Ozovih emisija isključivo ravna mogućim restrikcijama vlasnika serijala Sonyja. Drugim riječima, emisija se skida ako Sony odluči tako.

Nakon svega rečenog i viđenog nameće se pitanje što je potrebno da čelnicima naše državne kuće konačno svane da bi im zdravlje gledatelja od čijih pristojbi žive možda trebalo biti važnije od popunjavanja programske sheme najblaže rečeno emisijama dvojbene kvalitete? Ne bi li netko na HTV-u ponekad za mišljenje o kvaliteti neke znanstvene emisije koju emitira mogao pitati neke naše znanstvenike?