PANIKA BEZ TEMELJA

Žestoke reakcije na Petirkin strah od GMO-a

31.07.2014 u 15:25

Bionic
Reading

Na današnja upozorenja HSS-ovke Marijane Petir da bi kompanija Monsanto kroz donaciju sjemena vrijednog pola milijuna eura za poljoprivrednike oštećene u poplavama mogla pokušati podvaliti GMO-e, oštro su reagirali resorno ministarstvo i član Vijeća za GMO-e

Podsjetimo, Marijana Petir danas je u sjedištu HSS-a upozorila da bi Monsanto pod krinkom donacije mogao pokušati progurati GMO-e i time s jedne strane ugroziti bioraznolikost, turizam i naše zdravlje, a s druge kod poljoprivrednika u ovim krajevima stvoriti ovisnost o svojem modificiranom sjemenu. Na konferenciji za medije također je kritizirala i Vladu i resorno ministarstvo ustvrdivši da ništa nisu poduzeli kako bi zaštitili stanovništvo.

Nedugo nakon konferencije iz Ministarstva poljoprivrede odgovorili su da su u stalnom kontaktu s predstavnicima Monsanta, još od trenutka kada je 16. lipnja 2014. na svom blogu kompanija najavila moguću donaciju određene količine konvencionalnog, a ne GMO sjemena različitih kultura za poplavljena područja.

'Na osnovi te informacije, Ministarstvo poljoprivrede odmah je stupilo u kontakt s predstavnicima Monsanta Europa iz Bruxellesa te je utvrđeno da je Monsanto namjeravao donirati sjeme poplavljenim područjima u RH, međutim takva donacija nije realizirana. Navedenu informaciju potvrdio je i direktor Monsanta za područje država bivše Jugoslavije i Albanije. Također, iz Monsanta su se očitovali kako nisu namjeravali donirati genetski modificirano sjeme, već isključivo sjeme dobiveno konvencionalnim metodama oplemenjivanja', stoji u priopćenju Ministarstva.

U istom dopisu nadležni nadalje tvrde da je njihova Poljoprivredna inspekcija krajem lipnja i početkom srpnja izašla u nadzor i utvrdila kako na terenu nema nikakve donacije od tvrtke Monsanto, bez obzira na sortu/hibrid sjemena ili poljoprivrednu kulturu.

'Ministarstvo poljoprivrede u stalnom je kontaktu s tvrtkom Monsanto po pitanju eventualne donacije te ako do nje dođe, ona će se izvršiti uz pojačan nadzor nadležne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, uz prethodnu analizu uzoraka sjemena u ovlaštenom laboratoriju.

Ovim putem još jednom pozivamo sve građane, ako sumnjaju u ispravnost bilo kojeg sjemena bilo koje poljoprivredne kulture koja se trenutačno nalazi na tržištu ili je donirana od bilo koje tvrtke koja posluje na teritoriju RH, da mogu u bilo kojem trenutku svoju sumnju prijaviti poljoprivrednoj inspekciji pri Ministarstvu poljoprivrede. Poljoprivredna će inspekcija po izlasku na teren utvrditi o kakvom sjemenu se radi te postupiti sukladno zakonski propisanim odredbama. U slučaju sumnje na genetski modificirano sjeme, ono će biti upućeno u ovlašteni laboratorij za ispitivanje sjemena koji će utvrditi možebitan sadržaj GMO-a.

Još jednom želimo ponoviti da u Republici Hrvatskoj nema genetski modificiranih usjeva', ističe Ministarstvo.

Ruđerovac: Ni male količine sjemena ne mogu ući nezamijećeno

Član Vijeća za GMO-e prof. dr. sc. Hrvoje Fulgosi s Instituta Ruđer Bošković za tportal je rekao kako ne vidi kakvog bi smisla imao pokušaj podvale Monsanta niti kako bi on mogao biti izveden pa ispada da je cijela panika samo jeftino prikupljanje političkih bodova.

'Kompanija bi si time samo stvorila loš imidž. Jedina, ali smiješna logika koju mogu smisliti jest ta da bi Monsanto podvalio GMO sjeme poljoprivrednicima kako bi oni, kada bi vidjeli da je novo sjeme puno bolje rodilo, mogli reći: vidite to je GMO. No takav je scenarij smiješan. Monsanto od toga ne bi mogao imati koristi, jer su zakoni u vezi s GMO sjemenom rigorozni i u Hrvatskoj i u Europskoj uniji. Prijevarom ne bi postigao ništa osim što bi prekršio zakone neke države i time dodatno pogoršao svoju reputaciju koju donacijom očito nastoji popraviti', rekao je dr. Fulgosi.

Naš stručnjak ističe da je osim toga u Hrvatsku praktički nemoguće uvesti i male količine sjemena bez provjera i deklaracija, a kamoli stotina vreća.

'Ministarstvo poljoprivrede ima svoja tijela, inspekcije i pravilnike. Primjerice, sjeme mora proći certifikate Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo. Postoje također i fitosanitarni protokoli za promet sadnim materijalom. Ne može neko sjeme samo tako doći u Hrvatsku nezapaženo', rekao je dr. Fulgosi koji smatra da jedna europarlamentarka ne bi smjela na takav način obmanjivati javnost, osobito nakon što je nedavno Biljana Borzan, koja je također protiv GMO-a, sumnje u podvale odbacila kao neutemeljene laži.

Fulgosi je ponovio da Monsanto u malenoj Hrvatskoj baš i nema neke koristi promovirati GMO-e, jer zapravo može više zaraditi na konvencionalnom sjemenu.