'ULAZAK NA MALA VRATA'

Petir: Monsanto nam donacijom želi podvaliti GMO

31.07.2014 u 13:09

RTL Autor: RTL
Bionic
Reading

Na konferenciji za novinare nazvanoj 'Monsantova 'lažna' humanitarna pomoć?' u središnjici HSS-a europarlamentarka Marijana Petir iznijela je svoje sumnje da bi najpoznatiji svjetski proizvođač GMO-a Monsanto donacijom u sjemenu vrijednom oko 500.000 eura, koju je za poplavom pogođena područja Hrvatske, Srbije i BiH najavio na svojim mrežnim stranicama, mogao na mala vrata pokušati uvesti svoj GMO u regiju

Time bi, upozorila je, s jedne strane mogao ugroziti bioraznolikost, turizam i naše zdravlje, a s druge kod poljoprivrednika u ovim krajevima stvoriti ovisnost o svojem modificiranom sjemenu. Smatra da je Monsanto, ako je već htio pomoći, nastradalima trebao dati financijsku donaciju, a ne sjeme kukuruza, rajčica i krastavaca.

Podsjetila je da su se sve hrvatske županije proglasile GMO-free te da je Hrvatska jedina zemlja u kojoj nije dozvoljena sjetva GMO-a.

'Onaj koji kontrolira sjeme da bi ga učinio sterilnim po našem mišljenju želi učiniti poljoprivrednike ovisnim o sjemenu, a to znači da želi kontrolirati cjelokupnu proizvodnju hrane i prehrambeni lanac', rekla je Petir i dodala kako se HSS protivi takvom pokušaju, osobito ako se on provodi pod krinkom humanitarne pomoći.

Vlada nije zaštitila građane

Petir je optužila je Ministarstvo poljoprivrede da nije reagiralo na najavu o donaciji Monsanta i zaštitilo hrvatske građane te objavila kako je HSS zbog toga od Europske komisije zatražio da provede nadzor nad donacijom. No već u sljedećoj rečenici priznala je da nema nikakvih spoznaja o tome jesu li poljoprivrednici preuzeli sporno sjeme te je li ono uistinu GMO.

Na naše pitanje ima li ikakve podatke da bi darovano sjeme moglo biti GMO, odnosno je li ga Monsanto tako deklarirao (na svojoj stranici korporacija jasno ističe da je ono konvencionalno, op. a.) te ne misli li da bi kompanija, kao također jedan od najvećih proizvođača konvencionalnog sjemena, samo ozbiljno naštetila svojem imidžu, a da ne bi imala nikakve koristi kada bi podvaljivala GMO čija je sjetva zabranjena zakonima Hrvatske, Petir je odgovorila kako oni u HSS-u ne tvrde da je sjeme modificirano, već samo da su zatražili da se izvrši nadzor jer javnost ima pravo znati istinu.

'Bilo bi za očekivati da Ministarstvo, kada je riječ o ovako velikoj donaciji sjemena tvrtke koja je poznata po proizvodnji GMO-a, stupi u kontakt s njom i provjeri o kojoj je vrsti riječ, je li ono dozvoljeno na području Hrvatske i EU-a te objavi u kojem će se laboratoriju provjeriti tako velika donacija... Imamo pravo biti zabrinuti poznajući povijest mnogih multinacionalnih kompanija', rekla je Petir.