UPISI NA FAKULTETE

Brucoši opet bježe od prirodnih znanosti

29.07.2014 u 15:52

Bionic
Reading

Prema izvješću koje je danas objavljeno na Sveučilištu u Zagrebu, popunjenost fakulteta je dobra - ukupna je 91,4 posto, a na redovitim studijima čak 96,4 posto. No i ove godine interes za neka deficitarna prirodoslovna i tehnička zanimanja je slab

Sveučilište u Zagrebu raspisalo je ukupnu upisnu kvotu od 12.401 upisnog mjesta. Od toga su 10 652 (86%) upisna mjesta bila predviđena za redovite studente, a 1.355 (11%) za izvanredne studente, dok su za strane studente (bez EU državljana) predviđena 392 upisna mjesta (tri posto).

Iz Rektorata poručuju da je rezultat usporediv s prethodnih nekoliko godina, pa čak i nešto bolji unatoč činjenici da Sveučilište u Zagrebu ima najzahtjevnije upisne kriterije u Hrvatskoj.

Strah od matematike i fizike unatoč manjku

Slobodnih mjesta za upise u jesenskom roku ostalo je u sljedećim područjima i studijskim programima: u prirodoslovnom području (PMF) preostala su 83 upisna mjesta, i to najvećim dijelom za nastavničke studije (matematika i fizika, fizika, fizika i informatika, fizika i kemija, fizika i tehnika). Nažalost, radi se o studijima za koje postoji potreba, jer su kvalitetni nastavnici u području prirodoslovlja i matematike neophodni ako želimo povećati interes za deficitarna zanimanja u tehničkim, biomedicinskim, biotehničkim i prirodoslovnim znanostima. Sveučilište u Zagrebu podupire studente nastavničkih smjerova u prirodoslovlju, informatici i matematici putem stipendija i subvencija, međutim radi se o zahtjevnim studijima nakon kojih studenti imaju perspektivu zapošljavanja na potplaćenim i ne osobito cijenjenim zanimanjima. Dakle, ovo je izuzetno važno pitanje za gospodarski razvoj Hrvatske na kojem zajedno trebaju raditi ne samo resorno Ministarstvo, već i Vlada te fakulteti koji obrazuju nastavnike u ovim područjima.

U tehničkom području ima 422 slobodna mjesta, a najviše ih je ostalo na Tekstilno-tehnološkom fakultetu (168), Grafičkom fakultetu (64), Prometnom fakultetu (104) te Metalurškom fakultetu (33), i to većinom na stručnim studijima. Na ponekim fakultetima iz tehničkog područja preostao je manji broj slobodnih mjesta po različitim studijskim programima (FKIT, FSB, RGNF, Geodetski fakultet, Geotehnički fakultet,). Biomedicinsko područje uglavnom je popunjeno i preostala su ukupno 27 mjesta za jesenski rok što je posljedica nepopunjene upisne kvote za strance. Unutar biotehničkog područja slobodnih mjesta ima na nekoliko studija Agronomskog fakulteta (21) te Šumarskog fakulteta (55).

Dosta mjesta i na Pravu i na KBF-u

U društvenom području 87 mjesta ima ukupno na studijima Ekonomskog fakulteta te 69 na studijima Fakulteta organizacija i informatike, 119 mjesta na stručnim izvanrednim studijima Kineziološkog fakulteta, 117 mjesta preostalo je i na studijima Pravnog fakulteta i 20 na Fakultetu političkih znanosti. Preostala mjesta uglavnom se odnose na stručne i izvanredne studije. Unutar humanističkog područja, još uvijek su 82 slobodna mjesta na studijima Filozofskog fakulteta te 46 mjesta na Hrvatskim studijima. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu preostalo je 146 mjesta za jesenski upisni rok.

U umjetničkom području na akademijama za jesenski rok preostalo je 89 slobodnih mjesta po različitim studijima. U kategoriji sveučilišnih studija mjesta ima na studiju Protestantske teologije (23 upisna mjesta), a studij Inženjerstva na engleskom jeziku ove godine nije popunjavan. Oba vojna studija koja je Sveučilište pokrenulo ove godine u potpunosti su popunjena unatoč visokim upisnim kriterijima. U jesenskom roku upisivat će se i studenti s poplavom pogođenih područja RH i to na način da se na studijske programe koji su popunjeni u ljetnom upisnom roku upisuju studenti izvan kvote ako su ostvarili više ili jednako bodova kao posljednji na rang listi.

Detalje o preostalim upisnim mjestima na svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu moguće je pronaći na mrežnoj stranici Postani student i na mrežnim stranicama fakulteta i akademija, stoji u priopćenju iz Rektorata.