VAKULA UPOZORAVA

Stižu obilna kiša, poplava, tuča i olujni vjetar

29.07.2014 u 12:10

Bionic
Reading

Premda je u ovogodišnjem srpnju većinom nadmašena ne samo prosječna mjesečna količina oborina, nego ponegdje i ona rekordna, kiše će biti i narednih dana, a isto tako bit će i upozorenja na opasne vremenske prilike

Mjestimice bi moglo biti obilne kiše, pa i olujnog nevremena s tučom te prolazno jakih, na udare i olujnih vjetrova - danas uglavnom na sjevernom Jadranu, sutra i u Dalmaciji i gorskoj Hrvatskoj, a u drugom dijelu srijede te u četvrtak vrlo vjerojatno i ponegdje u sjevernijim krajevima unutrašnjosti, ističe u svojem Meteo kutku Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

U mnogim će mjestima u relativno kratkom vremenskom razdoblju pasti više od 50 litara kiše po četvornome metru, a ponegdje vjerojatno i više od 80!

Zbog obilne kiše te na Jadranu jakog, na udare i olujnog juga neke bi rive mogle biti poplavljene, osobito u drugom dijelu noći i sutra ujutro.

Na opasne vremenske prilike upozorio je i Meteoalarm. Na karti za sutra veći dio Hrvatske obojan je narančastom bojom, a sjeverni Jadran crvenom, znakom za prvi stupanj opasnog vremena.

Nepovoljne biometeorološke prilike

Pad tlaka, jačanje jugozapadnjaka i posebice juga, koje će danas i sutra na Jadranu često biti i jako, na udare i olujno, uzrokovat će nepovoljne biometeorološke prilike pa bi meteoropati mogli patiti od nesanice, glavobolje i razdražljivosti, a kroničnim se bolesnicima preporučuje izbjegavanje dodatnih napora.

U kolovozu ipak stabilnije!

Premda ni kolovoz diljem Hrvatske neće biti sasvim suh, kiše će u većini mjesta vrlo vjerojatno biti manje nego u srpnju, i po ukupnoj mjesečnoj količini i po broju dana s kišom. Upozorenja na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje moguća su u sljedećem tjednu, i u ostatku kolovoza, ali pretjerane vrućine vrlo vjerojatno neće biti, kaže Vakula.