SPARINA PA OSVJEŽENJE

U pet dana stižu nam dvije ciklone i novo nevrijeme!

25.07.2014 u 11:49

Bionic
Reading

U narednih pet dana Hrvatsku će zahvatiti čak dvije ciklone, prvo u nedjelju Luka, zatim u srijedu snažnija Melisa, a ona će nas značajnije rashladiti, javljaju prognostičari iz udruge Crometeo

Prema pisanju mrežne stranice, danas će se centar visinske ciklone zadržavati nad zemljama Beneluksa, a tijekom subote širit će svoj utjecaj nad alpske zemlje i sjevernu Italiju. Na prizemnim kartama centar ciklone bit će slabo uočljiv, ali će u noći na nedjelju stići i do Jadrana. Radi se o plitkoj cikloni koju je Crometeov tim nazvao Luka. Zbog ove ciklone u subotu će najnestabilnije biti na Jadranu, a u nedjelju u unutrašnjosti zemlje. Grmljavinsko nevrijeme za južni Jadran u subotu najavljuje i Meteoalarm s upozorenjem druge kategorije.

Već u ponedjeljak počinje slabljenje utjecaja ove ciklone, a vrijeme će se djelomično stabilizirati, osobito na Jadranu.

Znatno jača visinska ciklona u ponedjeljak će zahvatiti Veliku Britaniju, a utorak će se preko područja Francuske premještati prema srednjem Sredozemlju, pa se tijekom srijede nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom očekuje formiranje ciklonalnog centra. Radi se o cikloni koju je Crometeov tim nazvao Melisa, a koja će donijeti jaču promjenu vremena čitavoj zemlji. Ponovno je pod njenim utjecajem moguće izraženije nevrijeme, veće količine oborina i nov pad temperature zraka…

Petak kopnu donosi izmjenu sunca i oblaka. Ponovno će biti nestabilnije pa su osobito u popodnevnim satima mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, ipak vjerojatnije u Gorskom kotaru i Lici, dok bi u većini nizinskih predjela moglo ostati suho. Najviše sunca bit će u istočnoj Slavoniji. Vjetar će većinom biti slab. Bit će toplo pa će se najviša dnevna temperatura kretati između 26 i 29 Celzijevih stupnjeva, a samo u gorju bit će malo niža.

Na Jadranu će u petak uglavnom biti djelomično sunčano i suho. Poslijepodne će u zaobalju i samo ponegdje uz obalu biti pojačanog razvoja naoblake, mjestimice uz pljuskove s grmljavinom koji u Zagori mogu biti i obilniji. Noću će biti tiho ili uz slabu buru, a danju će puhati slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 16 do 20°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature kretat će se od 27 do 31°C.

U subotu će u kontinentalnim krajevima biti djelomično sunčano, vrlo toplo i sparno. Izmjenjivat će se sunce i oblaci, a osobito su u popodnevnim i večernjim satima mjestimice mogući kratkotrajni pljuskovi i grmljavina. Najmanja mogućnost za pljusak je u Slavoniji, u kojoj će biti i najviše sunca. Vjetar će biti većinom slab. Jutarnja temperatura zraka bit će od 14 do 19°C, a najviša dnevna između 27 i 30 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo svježije.

U Dalmaciji će veći dio subote biti djelomično sunčano i suho. Navečer se očekuje više oblaka uz mogućnost mjestimičnih neverina, uglavnom na moru i sjevernoj Dalmaciji. Na sjevernom Jadranu bit će promjenjivo oblačno uz povremenu i mjestimičnu kišu ili pljuskove, a u Istri se ne isključuje mogućnost jačeg nevremena. Noću će biti tiho ili uz slab burin. Danju će u Dalmaciji puhati slab jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu slabo do umjereno jugo, a navečer jugozapadnjak. Jutarnje temperature bit će bez veće promjene, a najviše dnevne uglavnom od 26 do 31°C.

Nedjelja nam donosi puno oblaka i veliku vjerojatnost za kišu i pljuskove praćene grmljavinom. Mjestimice je moguće i nevrijeme uz veću količinu kiše u kratko vrijeme, osobito u Slavoniji. Vjetar će biti većinom slab, uz grmljavinske nestabilnosti kratkotrajno pojačan. Jutarnja temperatura zraka neće se bitno mijenjati, a najviša dnevna kretat će se između 22 i 27 Celzijevih stupnjeva.

U nedjelju će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Iako će se u mnogim predjelima zadržati suho, lokalno će biti grmljavinskih pljuskova, najviše u Istri, u kojoj mogu biti i obilniji. Puhat će slabo do umjereno jugo, na moru južne Dalmacije i pojačano. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju bit će od 16 do 20°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature kretat će se od 25 ponegdje u Istri do 30°C u Dalmaciji.

Sunčano će biti cijeloga ponedjeljka i većeg dijela utorka. No krajem utorka sa zapada će stići postupno naoblačenje koje će u prvim satima srijede donijeti kišu, pljuskove i grmljavinu, a ponegdje i novo jače grmljavinsko nevrijeme. Do srijede će puhati jugo, a tijekom srijede jugo će okrenuti na sjeverozapadnjak. Srijeda nam donosi i novo osvježenje. Promjena vremena stiže s ciklonom koja će centrom prijeći preko Jadrana, a u četvrtak će se već udaljavati od našega područja, što će označiti početak stabilizacije vremena.

Dakle vrijeme će biti prilično nepovoljno za kraj mjeseca srpnja, a statistički se nalazimo u najtoplijem dijelu godine. Mjestimice možemo očekivati obilnu kišu, a temperatura zraka ponegdje može pasti ispod 22 Celzijeva stupnja.