MIT ILI ČINJENICA

Hoće li svi ljubitelji piva dobiti pivski trbuh?

08.07.2014 u 08:54

Bionic
Reading

Kada se pred nama na plaži prošeće neki muškarac s trbuhom nalik na lubenicu, prva stvar koja nam pada na pamet jest da čovjek vjerojatno jako voli pivo

Veliki trbusi zapravo se i nazivaju pivskim, i to ne samo na hrvatskom, već i brojnim drugim jezicima. Odabiru ovog termina vjerojatno su pridonijeli mnogi čimbenici, primjerice činjenica da su izraženiji kod muškaraca nego u žena ili da će više krigli piva u jednoj večeri izazvati slične ekspresne deformacije na tijelu. Konačno brojni pivopije diljem svijeta nerijetko imaju velik trbuh, osobito u poznijim godinama.

No ima i ljubitelja piva koji ih nemaju. Znači li to da je ideja o pivskom trbuhu kao neizbježnom svojstvu pivopija samo mit?

Što uzrokuje pivski trbuh i koje su posljedice?

Pivski trbuh može uzrokovati pivo, ali i bilo koje drugo alkoholno piće. Na njegovo stvaranje snažno utječu geni te brojni oblici nezdravog načina života – od stresa, preko neredovite i nepravilne, kalorične prehrane do neaktivnosti i nesanice. Pivo samo po sebi ima dosta kalorija – jedna litra piva s pet posto alkohola može imati između 500 i 900 kalorija, ovisno o vrsti. No vina uglavnom imaju još više alkohola i kalorija. Alkohol će također opteretiti jetru pa će ona slabije obavljati svoju funkciju razgradnje masnoća. Alkohol budi i apetit pa se uz njega više jede.

Pivski trbuh zapravo je sastavni dio tzv. metaboličkog problema. Stručno se naziva centralna pretilost, a definira se kao obujam struka veći od 102 cm kod muškaraca te veći od 88 cm kod žena. Javlja se zbog nakupljanja masnoća među unutrašnjim organima u trbušnoj šupljini, a povezuje se s Alzheimerovom bolesti, dijabetesom tipa II, astmom i kardiovaskularnim bolestima. Ovaj oblik pretilosti zapravo je opasniji po zdravlje od drugih u kojima se masnoće nakupljaju pod kožom i u mišićnom tkivu i stvaraju oblik tijela koji se naziva kruškolikim.

Zašto je često izraženiji kod muškaraca?

Za razliku od žena, muškarci pohranjuju manje masnoća pod kožom, u rukama, na bedrima, stražnjici i bokovima, a više u trbušnoj šupljini. Na ovaj proces utječu hormoni. Stoga nije rijetkost da vidite muškarca relativno mršavih udova s velikim trbuhom. Osim toga konzumacija alkohola mnogo snažnije utječe na povećanje centralne pretilosti kod muškaraca; zapravo kod žena do sada ova povezanost još nije potvrđena. Neke studije pokazale su da i pušači više masnoća pohranjuju u trbuhu.

Kod žena centralna pretilost se uglavnom javlja nakon menopauze kada se smanji stvaranje hormona estrogena u jajnicima. Tada se ženama salo počinje seliti iz bokova, stražnjica i bedara u trbuh.

Problem kod oba spola postaje sve izraženiji s godinama, jer stariji trebaju manje kalorija, a manje ih i troše jer se manje kreću.

Koje je rješenje?

Stručnjaci kao rješenje problema preporučuju zdraviji život – više kretanja, zdraviju hranu s manje kalorija te manje alkohola i cigareta. Tjelovježba, osim što troši kalorije, također smanjuje stres i razine inzulina čime se smanjuju količine kortizola, hormona koji je odgovoran za pohranjivanje masnoća u trbuh. Dakle, pijte slobodno pivo, ne postoji nikakva mistična veza između pivskog trbuha i piva. No istovremeno vodite računa o tome da se hranite i živite zdravo.