PREDSJEDNIK HAZU-A:

'Hrvatskom narodu nedostaje kult rada'

28.06.2014 u 22:06

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić održao je danas u Mariji Bistrici predavanje o ulozi te institucije u zaštiti nacionalnih interesa istaknuvši da Hrvatsku iz krize mogu izvući tih, kontinuiran i samozatajan rad na svim razinama koji donosi trajne vrijednosti, a ne magična rješenja ili veliki potezi vlade

Govoreći o krizi, akademik Kusić je pojasnio da ona nije nastala samo zbog nečijih pogrešaka, već je posljedica činjenice da već dvije generacije u Hrvatskoj žive na dug, što je teško promijeniti. 'Nama nedostaje kult rada, a kao društvo nismo skloni promjenama', poručio je akademik Kusić, istaknuvši da upravo Zagorje može služiti kao pozitivan primjer ostatku Hrvatske kad je u pitanju odnos prema radu i odgovornost.

Osvrnuvši se na ulogu HAZU u zaštiti nacionalnih interesa, Kusić je podsjetio je na brojne Akademijine izjave u vezi aktualnih problema, od apela za zaustavljanje srpske agresije na Hrvatsku i BiH pa sve do reagiranja na prvostupanjske osuđujuće presude Haaškog suda hrvatskim generalima te na srpsko svojatanje hrvatske kulturne baštine. Kusić je istaknuo važnost upoznavanja svjetske javnosti s hrvatskom kulturom, u čemu važnu ulogu ima i Akademijina edicija Hrvatska i Europa koja izlazi na hrvatskom, engleskom i francuskom jeziku. Kusić je podsjetio i na djelovanje Akademijinog Odbora za zaštitu nacionalnih dobara koji će uskoro objaviti popis svih kulturnih i prirodnih dobara u Hrvatskoj.

'HAZU je jedna od temeljnih institucija hrvatskog naroda i cilj joj je promicanje temeljnih vrijednosti nacije. Stvarala je modernu povijest Hrvatske i uz Katoličku crkvu bila je najvažniji čuvar hrvatskog identiteta. Akademija se zalaže za jedinstvo nacije, a protiv podjela po bilo kojoj osnovi, ideološki je nepristrana i ona okuplja, a ne razdvaja', istaknuo je Kusić. Poručio je kako je Akademija danas otvorena budućnosti i usmjerena na rješavanje aktualnih društvenih pitanja.

Predavanje su organizirali Općina Marija Bistrica i mjesni ogranak Matice hrvatske.