MEĐUNARODNA PRIJETNJA

Ebola van kontrole: WHO traži hitnu akciju!

27.06.2014 u 10:37

Bionic
Reading

Najsmrtonosnija poznata zarazna bolest ebola izmakla je kontroli, proširila se Zapadnom Afrikom i odnijela oko 400 života, upozorila je jučer Svjetska zdravstvena organizacija, zatraživši poduzimanje drastične akcije

Nova epidemija krenula je iz Gvineje u veljači 2014, no do danas je po broju slučajeva, smrti i geografskoj raširenosti postala najvećom u zabilježenoj povijesti.

Čelnici SZO-a ističu da je organizacija ozbiljno zabrinuta jer postoji mogućnost daljnjeg međunarodnog širenja virusa.

Do danas je službeno registrirano više od 600 slučajeva infekcije, a oko 60% oboljelih je umrlo. SZO je u regiju poslao 150 stručnjaka kako bi se bolest obuzdala, međutim priznaje da broj slučajeva i mrtvih značajno i nezaustavljivo raste.

Organizacija Liječnici bez granica već je ranije objavila da je ebola izmakla kontroli. Njezini čelnici upozoravaju da postoji opasnost da će se proširiti preko granica i na međunarodnoj razini ako se u cijelom svijetu ne poduzmu ozbiljne mjere.

Za bolest nema lijeka ni cjepiva

Ebola je hemoragijska groznica koju uzrokuje virus iz porodice Filoviridae. Hemoragijski simptomi, odnosno krvarenje iz rana, nosa, očiju, probavnog sustava, vagine i sl. nisu redovna pojava - javljaju se u manje od 10 posto slučajeva. Postoji pet sojeva virusa, a kod nekih od njih smrtnost se kreće i do 90 posto.

Naziv je dobila po rijeci Eboli u Demokratskoj Republici Kongo, gdje je prvi put prepoznata 1976. Prenosi se izravnim kontaktom s tijelom zaražene životinje ili osobe, odnosno s njihovim izlučevinama i izmetom. Uobičajeno se ne prenosi zrakom, no potvrđeno je da se može prenijeti u sitnim kapljicama koje je moguće udahnuti, osobito u laboratorijskim uvjetima. Zbog svega toga virus je klasificiran u A kategoriju biološkog oružja.

Simptomi bolesti su bolovi u mišićima, nagli rast temperature, pojačana slabost, grlobolja, glavobolja, proljev, povraćanje, groznica, a ponekad i koma. Još uvijek nije pronađeno nikakvo prikladno cjepivo ni način liječenja. Cjepivo je teško razviti jer postoji opasnost da se kroz rekombinaciju gena stvori još opasniji soj.


Mjere opreza

Dr. Tatjana Nemeth-Blažić iz Službe za epidemiologiju ranije je za tportal upozorila da na oprezu posebno moraju biti osobe koje putuju u afričke zemlje pa bi se prije putovanja trebale javiti u zavode za javno zdravstvo u svojim županijama ili u Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Oprez je potreban i kod nabave kućnih ljubimaca.

Za životinje koje se uvoze kao kućni ljubimci, rekla je Nemeth-Blažić, postoje propisi koji reguliraju kontrolu i propisuju njihove zdravstvene preglede. Drugim riječima, životinje u legalnim trgovinama morale bi biti sigurne. Međutim, isto ne vrijedi za one koje su ilegalno uvezene.