PRIRODNA NARKOMANIJA

Sunčanje i solariji djeluju kao droga!

24.06.2014 u 15:28

Bionic
Reading

Sunčanje, baš kao i tamnjenje po solarijima, može uzrokovati ovisnost te čak rezultirati apstinencijskom krizom, pokazalo je jedno novo američko istraživanje

Prema radu objavljenom u časopisu Cell, sunčeva svjetlost u koži potiče stvaranje endorfina, neurotransmitera sličnih opijatima.

Neke su ranije studije pokazale da se endorfini luče tijekom tjelovježbe i seksa. Postoje teorije prema kojima ih posteljica izlučuje u trudnoći kako bi stvorila ovisnost kod majki i potaknula ih da dobar dio hranjivih tvari preusmjere prema zametku.

Ovakve rezultate potvrdili su eksperimenti s UV zrakama provedeni na miševima u Harvard Medical School, ali i jedna analiza utjecaja solarija na studente iz 2006. prema kojoj je svaki treći sudionik razvio ozbiljne simptome ovisnosti.

Neka druga testiranja pokazala su pak da apstinencija kod redovitih posjetitelja salona za tamnjenje može izazvati mučninu i drhtanje.

Kemikalija sreće

U novoj studiji znanstvenici iz Opće bolnice u Massachusettsu i Medicinske škole u Harvardu pokušali su otkriti kako bi ova ovisnost mogla nastati.

Stručnjaci su obrijali leđa miševa i izložili ih količini UV zraka koje bi primili da su se sunčali pola sata dnevno, usred dana na suncu Floride tijekom šest tjedana.

Rezultati su pokazali da je UV zračenje u koži otaknulo stvaranje proteina propiomelonokortina. Ovaj protein se raspada u pigment melanin koji koži daje boju, međutim u istom procesu stvaraju se i kemikalije zadovoljstva endofrini. Ovi spojevi u organizmu djeluju na iste sustave na koje utječu i opioidi poput heroina i morfija. Kada su znanstvenici miševima dali lijekove koji blokiraju opioide, kakvi se koriste u klinikama za liječenje ovisnosti, životinjice su doživjele apstinencijsku krizu i pčele drhtati. nedugo nakon toga počeli su izbjegavati mjesta na kojima su im dostavljali neugodne lijekove, što je uobičajeno ponašanje za ovisnike.

Jedan od voditelja studije, dr. David Fisher iz Massachusetts General Hospital kaže kako smatra da ovakva ovisnost, koja može uzrokovati rak kože, mora imati neku korisnu svrhu.

'Može zvučati kao okrutna šala da možemo postati ovisni o najrasprostranjenijem kancerogenu na svijetu. No od nje vjerojatno postoji neka evolucijska korist, a mi vjerujemo da bi mogla biti povezana s vitaminom D', rekao je Fisher.

No neki stručnjaci smatraju da rezultati nove studije nisu definitivan dokaz da sunčanje stvara ovisnost jer miševi u njoj nisu pokazali da su spremni odreći se svega, pa i hrane, kako bi se izležavali pod UV zrakama, što je očekivano ponašanje ozbiljnih ovisnika.