UŽAS STAROG SVIJETA

U Egiptu otkriveni tragovi epidemije 'sudnjeg dana'

18.06.2014 u 15:18

Bionic
Reading

Arheolozi su u Egiptu pronašli tragove epidemije koja je bila toliko strašna da je jedan ranokršćanski pisac bio uvjeren kako dolazi kraj svijeta

Kopajući u području Tebe odnosno današnjeg Luksora ekipa talijanskih stručnjaka nedavno je naišla na tijela prekrivena debelim slojem kreča koji se kroz povijest uobičajeno koristio kao sredstvo za dezinfekciju. U istom nalazištu pronađene su i tri peći u kojima se kreč proizvodio te ostaci goleme lomače s kostima žrtava bolesti.

Na temelju ostataka grnčarije arheolozi su utvrdili da su se spaljivanja dogodila u trećem stoljeću nove ere u vrijeme kada se Rimskim Carstvom, koje je uključivalo i Egipat, širila tzv. Ciprijanova kuga. Epidemija je ime dobila po Svetom Ciprijanu koji ju je pomno opisao u svojim zapisima. Većina povjesničara smatra da užasna pošast od koje je samo u Rimu dnevno umiralo oko 5.000 ljudi zapravo nije bila kuga, već velike boginje.

Zastrašujući opisi

Ciprijan je u svom djelu 'De mortalitate' vrlo zorno zabilježio zastrašujuće patnje koje su prolazili bolesnici prije nego bi umrli.

'Crijeva su se pretvorila u neprekidne bujice koje ispuštaju tjelesnu snagu, a vatra iz koštane srži fermentira u rane na ustima', zapisao je Ciprijan. 'Crijeva se tresu od neprekidnog povraćanja, a oči su zažarene od krvi... U nekim slučajevima stopala ili neki drugi dijelovi tijela otpadaju od truljenja izazvanog bolešću. Draga braćo, kraljevstvo Božje je nadohvat ruke...', objavio je ranokršćanski svetac uvjeren da dolazi smak svijeta i konačna nagrada na nebu za životne patnje.

Naravno, svijet nije skončao, no boginje su oslabile Rimsko Carstvo. Odnijele su živote dvojice rimskih careva - Hostilijana 251. godine i Klaudija Gotskog 270. te vjerojatno ubrzale propast Carstva.

Nalaz talijanskih arheologa potvrdio je da su razmjeri epidemije bili stravični. Naime, tijela žrtava nisu pokapana uz uobičajene vjerske rituale, što pokazuje da su se pogrebi i spaljivanja odvijali u velikoj žurbi.

Voditelj istraživanja Francesco Tiradritti kaže da će pronađeni ostaci omogućiti temeljite antropološke analize. Međutim ne vjeruje da će se analizom DNK moći jednom za svagda utvrditi što je zapravo bila Ciprijanova kuga – velike ili male boginje, budući da u vrućoj klimi kakva je egipatska DNK vrlo brzo propada.