KONFERENCIJA NA RUĐERU

Treba li našem gospodarstvu uopće znanost?

30.04.2014 u 14:40

Bionic
Reading

Naš najveći znanstveni institut Ruđer Bošković najavio je da će organizirati jednodnevnu konferenciju 'Znanost susreće gospodarstvo'

Konferencija će se uz potporu Ministarstva gospodarstva (MINGO), Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH (MZOS), Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG INVEST) održati 6. svibnja 2014. u KRAŠ Auditorijumu, Ravnice 48 u Zagrebu s početkom u 10 sati.

Cilj je konferencije dati pregled aktualnih politika i platformi koje su usmjerene na kvalitetan razvoj gospodarstva Hrvatske kroz snažniju suradnju znanosti i gospodarstva.

Program je podijeljen u tri tematske cjeline. U uvodnom dijelu programa čelni ljudi resornih ministarstava Saša Zelenika, zamjenik ministra znanosti obrazovanja i sporta, Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, Tomislav Radoš, savjetnik ministra gospodarstva i Goran Basarac, voditelj službe za strateško planiranje i pripremu Operativnog programa Regionalna konkurentnost (MINGO) upoznat će sudionike sa strategijom i programom financiranja na razini Europske unije (Horizon 2020, strukturni investicijski fondovi) te na razini RH (istraživanje i razvoj na regionalnoj razini). Među izlagateljima sudionici će imati prilike čuti Mariju Rajaković, načelnicu Sektora za programe i projekte europske unije MINGO-a, Ivana Ćuka, Odvjetničko društvo Vukmir i partneri, Hrvoja Meštrića, ravnatelja Poslovno - inovacijske agencije Republike Hrvatske BICRO te Darka Liovića, predsjednika HAMAG INVESTA.

Pored izlaganja posebno će zanimljivo i korisno biti predstavljanje uspješnih priča koje će dati konkretne primjere i rješenja. Uvod u ovaj dio programa dat će Maja Hranilović, direktorica Ecorys Hrvatske, a uspješne projekte sudionicima će predstaviti Institut Ruđer Bošković, Tekstilno-tehnološki fakultet, Udruga inovatora Hrvatske, Jadran Galenski Laboratorij, Ericsson Nikola Tesla i Končar.

Suradnja znanosti s gospodarstvom i industrijom donosi brojne komparativne prednosti. S jedne strane omogućuje tvrtkama optimalan model istraživanja i razvoja za koji same često teško pronalaze sredstva za ulaganje, a s druge strane vrlo kvalitetni znanstvenici u hrvatskim institucijama imaju priliku biti prepoznati i sudjelovati u transferu znanja u tehnologije prijeko potrebne gospodarstvu.

Što znanost može učiniti za gospodarstvo? Kako pojačati suradnju između znanosti i industrije? Što industriji treba? Koji su postojeći problemi, a koja su rješenja? Koji su programi financiranja na razini EU-a dostupni za poticanje zajedničkih projekta? Samo su neka od pitanja koja treba odgonetnuti kako bi privlačenje investicija i pokretanje zajedničkih projekata između znanstveno-istraživačkih institucija i industrije bilo učinkovitije. Tome u prilog ići će i panel diskusija na temu: 'Treba li hrvatskom gospodarstvu znanost?' u zaključnom dijelu programa u kojoj će sudjelovati dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj IRB-a, Sabina Škrtić, pomoćnica ministra za konkurentnost i investicije (MINGO), Ivan Mišetić, Atlantic grupa, Ignac Lovrek, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Teo Rakočević, Jadran Galenski Laboratorij, Darko Huljenić, Ericsson Nikola Tesla te Stjepan Car, KONČAR – Institut za elektrotehniku. Moderator panel-diskusije uspješni je poduzetnik i komunikator godine Saša Cvetojević.