'ŽIG ZVIJERI' ILI MIT

Hoće li nas uistinu čipirati kako bi nas kontrolirali?

23.04.2014 u 13:15

Bionic
Reading

Alarmantno! U svibnju počinje čipiranje djece u Europi! Nitko više neće moći pobjeći u svoju privatnost! Identifikacijski čipovi (RFID) će se ugrađivati cjepivom, a moguće je da je to jedan od razloga zašto je u Hrvatskoj cijepljenje obavezno! Time će se ostvariti proročanstva Biblije o tzv. žigu zvijeri koji je dio najave skorog kraja svijeta

Ovo su samo neke od apokaliptičnih tvrdnji koje su nedavno zagušile internet, a koje tipično s nevjerojatnom lakoćom sjedaju povećem dijelu uglavnom radikalnije vjerničke svjetske javnosti koja s radošću iščekuje sudnji dan, odnosno Božji sud – trenutak u kojem će bogobojazni biti spašeni, njihove žrtve i pokore nagrađene, a ostali, s druge strane, prikladno kažnjeni. Svima je vjerojatno još svježe sjećanje na Harloda Campinga, konzervativnog kršćanskog radijskog propovjednika koji je 2011. tragikomično, u više navrata naviještao apokalipsu, svaki puta iznova onu pravu. Deseci tisuća ljudi širom svijeta su mu vjerovali.

Ne treba stoga čuditi da se informacija, unatoč tome što je potpuno izmišljena te što je potekla iz vrlo nepouzdanih izvora, prigodno upakirana zajedno s teorijom o proročanskim predznacima 'krvavog Mjeseca', poput vatrene stihije proširila medijskim žutilom svijeta, pa i Hrvatske.

Na opasnosti čipiranja, na zločeste dečke poput Billa Gatesa koji njime žele uspostaviti kontrolu nad svijetom, te na dolazak sudnjeg dana prošli su tjedan pohrlili upozoriti i neki naši 'stručnjaci' - teolozi.

Očekivano, najviše paničnih komentara na stranicama tabloida, ali i na Facebooku na ovu temu pristiglo je iz redova iščekivatelja Isusova povratka, čak više nego od pobornika teorija zavjera koji smatraju da je čipiranje jedna od strategija za ostvarenje novog svjetskog poretka.

Neki od njih upozoravaju da će najteže biti ljudima koji odbijaju pogledati istini u oči sada dok još uvijek imaju vremena za pripremu zaliha hrane, ogrjeva i lijekova, drugi da su mnogim ljudima čipovi već ugrađeni u plombe na zubima, treći da je to urota vladajućih krugova koji su vidjeli da se čovječanstvo budi, a četvrti da to više nije čak ni pitanje vjere već zdravog razuma.


Besmislice iz besmislenih izvora

Ovo pozivanje na buđenje i zdrav razum, koliko god bilo iskreno i dobronamjerno, bilo bi zapravo smiješno da nije tragično i zastrašujuće. Naime, dovoljno je 'guglati' samo nekoliko minuta da provjerimo koliko su vjerodostojne navedene tvrdnje i njihovi izvori, odnosno koliko su opravdane užasne prijetnje!

Prije svega, iako se o čipiranju u nekim medijima govori od 2007, još uvijek nema baš ikakvih naznaka da ga ijedna članica Europske unije u svibnju planira početi provoditi. Ova informacija zapravo se nedavno proširila s web stranice topinfopost.com koja ima dugogodišnju reputaciju recikliranja svjetskih nebuloza, a čini se da joj je kao izvor poslužio talijanski satirični tekst s kraja 2013. godine.

Kao drugo, ne postoje znanstveni članci koji bi predstavili tehnologiju mikročipova ili metodu cijepljenja kojom bi se oni mogli usađivati u tijelo, osobito ne neprimjetno. Jedini kontekst u kojem se posljednjih godina spominju mikročipovi su tzv. navođeni lijekovi, uređaji za doziranje lijekova te monitori zdravlja. No čak ni ta, prilično primjetna tehnologija još uvijek nije potpuno spremna za masovnu proizvodnju i upotrebu. Ipak nije teško zamisliti da su vijesti o njoj kod dijela javnosti sklone paranoji od tehnologije i teorijama zavjere mogle pokrenuti određene strahove.

Da stvar bude smješnija, članak topinfopost.coma ilustriran je fotografijom koja uopće ne predstavlja mikročipove već nešto sasvim drugo – tzv. biomarke, savitljive elektroničke integrirane krugove koje je razvila Motorola, a mogu se otisnuti na kožu za potrebe identifikacije u sustavima koji zahtijevaju lozinke (pogledajte video dolje).

U SAD-u je na sličan način najavljivano da će čipiranje američke novorođenčadi krenuti u sklopu Obamine reforme zdravstvene skrbi. Međutim, ne postoje nikakve naznake da se išta slično do danas dogodilo niti da će se dogoditi u doglednoj budućnosti bilo u Europi bilo u SAD-u. Naravno, to ne znači da itko može sa sigurnošću tvrditi da nikakvog usađivanja čipova nikada i ni iz kakvih razloga neće biti u budućnosti – za deset, 100 ili 500 godina. No treba se ipak malo strpjeti pa vidjeti hoće li, kada i u koje svrhe to izaći iz domene fantazije i SF-a. Ah, da, i teologije!