NOVI REKTOR POČEO BURNO

Boras pojasnio što je mislio pod 'biblijskim vrijednostima'

16.04.2014 u 13:31

Bionic
Reading

Budući da su neki krugovi hrvatske akademske zajednice, ali i mediji i udruge za ljudska prava kritički reagirali na činjenicu da je novoizabrani rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. Damir Boras u svojem prvom govoru u utorak najavio kako želi da ta institucija 'postane ono čemu težimo – mjesto temeljnih biblijskih vrijednosti koje se danas nažalost ne poštuju', pokušali smo doznati što je prvi čovjek naše najveće obrazovne institucije mislio kada je upotrijebio taj izraz

Na našu molbu da komentira primjedbe da takva formulacija nije primjerena u sekularnoj državi jer isključuje ateiste, agnostike i pripadnike drugih religija, Boras je odgovorio kako je mislio na opće moralne vrijednosti koje su prihvatljive svima.

'To su opće vrijednosti morala, etike, izvrsnosti, rada, poštovanja drugoga i ljubavi prema bližnjem koja se jednako iskazuje i u građanskoj hrabrosti. To su vrijednosti koje ne dijelimo samo mi kršćani, katolici, nego i agnostici. Imate primjer predsjednika Josipovića koji dijeli sve te iste vrijednosti i uvijek ih iskazuje. Isto tako dijelimo ih i sa židovstvom i s islamom. Dakle, nisu to isključivo naše vrijednosti. To su naše kršćanske vrijednosti, no one su i općeljudske. Zato sam ih nazvao biblijskim iako shvaćam da ima nekih koji to mogu filozofski dublje promišljati', rekao je rektor za tportal.

LGBTQ su isto božja djeca!

Rektor i templari

Prof. Damir Boras je predsjednik Sinodalnog vijeća Hrvatske starokatoličke crkve u Zagrebu. 2011. prvi prior Suverenog priorata Hrvatskog viteškog reda templara O.S.M.T.H., gospodin Vinko Lisec, uručio mu je visoko templarsko odličje, koje mu je za nesebično zalaganje i izuzetan doprinos u prakticiranju kršćanskoga ekumenizma dodijelilo Templarsko vijeće Suverenog priorata Hrvatskog viteškog reda templara O.S.M.T.H.

Na pitanje što misli o činjenici da neke udruge smatraju kako su biblijske vrijednosti često kontradiktorne te da nisu uvijek u skladu s idejama o općim ljudskim pravima koje, među ostalima, uključuju i prava manjina poput LGBTQ zajednica i sl., Boras je odgovorio da se takve interpretacije ne mogu njemu imputirati.

'Ja sam član Hrvatske starokatoličke crkve, no moje djelovanje na fakultetu pokazuje da su mi sve orijentacije ljudi prihvatljive i sve su to, kao što mi kažemo i na portalu naše crkve, božja djeca. Mi to tako gledamo. Ja izrazito poštujem LGBTQ zajednicu. Na našem fakultetu studenti čak imaju i svoju takvu udrugu. Oni imaju moju punu potporu kao dekana da održavaju svoje sastanke na fakultetu, da izvjese svoje plakate kada trebaju... Ne može se neke upotrebe određenih formula pripisivati svima. To su etikete', rekao je.

Boras je također odbacio i komentare određenih analitičara iz akademskih krugova da bi njegova prva izjava mogla biti svojevrsna zahvala njegovoj izbornoj bazi.

'To nije istina. Moja izborna baza su i tzv. lijeve i tzv. desne orijentacije. Ja sam dobio izbore na tome da želimo moralno i jako sveučilište, da želimo hrvatsko sveučilište s izraženim hrvatskim identitetom te da želimo izvrsno sveučilište. To je prihvatljivo svima', zaključio je novoimenovani rektor.