SREĆA U NESREĆI

Od otrova u dimu požara spasili su nas vjetar i kiša!

15.04.2014 u 17:07

Bionic
Reading

Iako je vjetar pridonio jačanju požara u C.I.O.S-u, sreća je u nesreći to što je svojom snagom i promjenama smjera raspršio dim i razrijedio ga tako da ni jučer ni danas na požarištu nisu izmjerene opasne koncentracije štetnih tvari, rekao je za tportal prof. dr. Zdenko Šmit

'Obavili smo preliminarna ispitivanja zraka, tla, povrća poput luka i salate kako bismo dobili neke indikacije o mogućim toksikološki značajnim spojevima', objasnio je naš stručnjak, voditelj odjela za zajedničke i potvrdne analitičke metode u službi za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Prema Šmitu, posebna je pozornost bila posvećena spojevima kao što su benzen i njegov niz, benzapiren, organoklorna zagađivala i sl.

'Naše analize pokazuje da ovi spojevi nisu prisutni, barem ne u koncentracijama koje bi mogle izazvati izraženije zdravstvene smetnje. Nekih od tih spojeva poput benzapirena ili benzena ima više u dimu cigareta. Zašto? Vrlo vjerojatno zbog meteoroloških prilika – jakog vjetra i kiše. Vjetar je puhao brzinom od 10 metara u sekundi i često je mijenjao smjer tako da je raspršivao i razrjeđivao produkte požara. Također je krenula i kiša koja ih je isprala iz atmosfere', rekao je naš sugovornik.

Šmit ističe da se sada radi analiza tla da se vidi koliko je kojih tvari završilo u njemu. Te bi analize trebale biti gotove za dan ili dva.

Naš stručnjak kaže da bi svakako bilo bolje da su policajci imali zaštitne maske, no vjeruje da nisu bili dugo izloženi dimu, jer se nisu žalili na zdravstvene tegobe.

Šmit nije htio komentirati izjavu gradonačelnika Milana Bandića koji je danas rekao da se nikome ništa nije dogodilo osim što je jednom čovjeku pepeo ušao u oko. 'Vjerujem da je to gradonačelnik rekao u najboljoj namjeri', kazao je kratko Šmit.