NADA ZA MILIJUNE

Otkriven lijek koji potpuno liječi hepatitis C!

14.04.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Međunarodni tim znanstvenika objavio je u subotu da je otkrio novu metodu liječenja hepatitisa C kombinacijom lijekova kojom je u 24 tjedna izliječeno oko 96 posto bolesnika u poodmakloj fazi bolesti

Stručnjaci smatraju da će novi tretman, kombinacija inhibitora proteina virusa ABT-450 s ritonavirom i ribavirinom, postati velika prekretnica u liječenju ove bolesti.

Hepatitis C uzrokuje virus HCV. Kronična infekcija može dovesti do oštećenja jetrenog tkiva, a nakon više godina i do ciroze koja može uzrokovati dodatne komplikacije kao što su otkazivanje funkcije jetre ili karcinom te varikozitet vena jednjaka i želudca koji u teškim slučajevima može završiti krvarenjem i smrću.

Uglavnom se dobiva preko zaražene krvi, primjerice intravenskom uporabom droga, tetoviranjem zaraženom iglom, nesterilnom medicinskom opremom ili transfuzijom krvi.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 60.000 nositelja virusa, odnosno da je zaraženo 1,3 posto populacije. Samo u Zagrebu ima više od 10.000 zaraženih. Budući da bolest često prolazi nezapaženo, bez jasnih simptoma, godišnje se liječi samo nekoliko desetaka inficiranih.

Znanstvenici iz University of Texas Health Science Centra testirali su novi lijek na 380 bolesnika u Španjolskoj, Njemačkoj, Engleskoj i SAD-u 2013. u dvije skupine. Jedna se liječila 12 tjedana, a druga 24. Nakon 12 tjedana 191 od 208 bolesnika više nije imao hepatitis C, a nakon 24 tjedna ozdravilo je 165 od 172 bolesnika, dakle čak 96 posto. Svi sudionici istraživanja imali su cirozu jetre, a neki od njih bezuspješno su pokušali druge terapije.

Voditelj istraživanja, dr. Fred Poordad objasnio je da lijek, nazvan ABT-450, djeluje na protein virusa i tako zaustavlja njegovo razmnožavanje.

'To je fantastično. Jako sam uzbuđen zbog bolesnika. Konačno ima nade za njih', rekao je Poordad.

Postojeći tretmani za hepatitis C su prilično toksični jer uključuju interferon, a daju se u znatno duljem razdoblju od oko godine dana. Imaju dosta ozbiljne nuspojave poput depresije i kroničnog umora. Također mogu biti opasni za osobe koje imaju cirozu jetre. U novoj studiji korištena je kombinacija lijekova koji ne sadrže interferon. ABT-450 bi, uz sve navedeno, trebao biti značajno jeftiniji od konkurentnog lijeka Sovaldi. Dnevna doza Sovaldija stoji oko 1000 dolara, tako da je cjelokupna terapija teška oko 90.000 dolara i nedostupna za većinu bolesnika.

Dosadašnja ispitivanja tretmana nisu pokazala može li pomoći da se obrne tijek bolesti – da se ciroza potpuno zaliječi te da se spriječi rak jetre i njezino otkazivanje. Za to će trebati provesti dodatne studije.

Istraživanje je predstavljeno u časopisu The New England Journal of Medicine