UZBUNA MEĐU LIJEČNICIMA

Virus ebole proširio se izvan Gvineje!

25.03.2014 u 12:28

Bionic
Reading

Dok medicinski stručnjaci u Gvineji vode rat s virusom ebole kako bi spriječili njegovo širenje, prema nekim medijskim izviješćima bolest je već stigla u susjednu Liberiju, a u utorak ujutro postojala je čak sumnja da je doputovao u Kanadu

U južnim šumovitim dijelovima Gvineje ebola je do sada odnijela najmanje 59 života. U Liberiji je zabilježeno šest sumnjivih slučajeva no nalazi tek trebaju potvrditi da je riječ o ubojitom virusu.

'Od jutros je prijavljeno šest slučajeva oboljelih od kojih je pet već umrlo, četiri žene i jedan dječak. Jedna oboljela djevojčica je pod nadzorom i liječi se', rekao je liberijski ministar zdravlja Walter Gwenigale.

Pripadnici udruge Liječnici bez granica javljaju da su svi oboljeli u Liberiji rodbinskim vezama povezani s Gvinejom. Pretpostavlja se da su se zarazili tijekom pogreba članova obitelji. U Gvineji je od početka nove epidemije u veljači do danas zabilježeno 86 slučajeva infekcije.


Prema kanadskim liječnicima, jedan muškarac koji se nedavno vratio iz Liberije nalazi se u teškom stanju u bolnici sa simptomima karakterističnim za virus. Stručnjaci su cijelu obitelj oboljeloga smjestili u karantenu, međutim nedavno obavljene analize pokazale su da je ipak negativan na ebolu.

Virus Ebola naziv je za grupu virusa koji uzrokuju bolest iz skupine virusnih hemoragijskih groznica. Simptomi bolesti su bol u mišićima, nagli rast temperature, pojačana slabost, povraćanje, proljev, grlobolja i glavobolja te u kasnijoj fazi unutrašnje i vanjsko krvarenje. Još nije pronađeno nikakvo prikladno cjepivo ni način liječenja. Prenosi se izravnim kontaktom s izlučevinama zaražene osobe ili životinje. Ubija od 25 do 90 posto oboljelih, ovisno o soju virusa.