'ODOBRIO MZOS'

Narodno učilište reklamira 'verificirani' tečaj astrologije

25.02.2014 u 12:35

Bionic
Reading

Narodno učilište u Rijeci na svojoj web-stranici oglašava kurs astrologije kao program koji je verificiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

U opisu kursa piše da se polazniku po završetku programa, nakon uspješno položenog ispita izdaje uvjerenje o osposobljenosti koje se upisuje u radnu knjižicu. Drugim riječima, moglo bi se reći da nakon 125 školskih sati dobivate potvrdu Ministarstva znanosti da ste postali kvalificirani stručnjak za proricanje budućnosti i čitanje karaktera. Naravno, za razliku od svih onih drugih priučenih gatara i nestručnih majstora tarota s naših komercijalnih tevea!

U resornom ministarstvu potvrdili su nam da je program uistinu svojevremeno bio verificiran, no ističu da već godinama nema dozvolu za provođenje.

'Program je bio odobren jedino Narodnom učilištu u Rijeci, i to u prosincu 2004. Dakle, prije donošenja Zakona o obrazovanju odraslih iz 2007. te Pravilnika o standardima i normativima te načinu i postupku utvrđivanja ispunjenosti uvjeta u ustanovama za obrazovanje odraslih iz 2008. godine. Budući da program nije usklađen s odredbama Pravilnika, ustanova ga više ne može izvoditi kao program formalnog obrazovanja odraslih. S tim u vezi, odobrenje se ne smatra više važećim, s čime je ustanova upoznata', stoji u priopćenju MZOŠ-a.

No ravnateljica Narodnog učilišta dipl. oecc. Heni Strčić ne smatra da bi njezina institucija morala ukloniti reklamu za program.

'Godine 2004., mi smo dobili potvrdu Ministarstva da je program verificiran. Dobili smo dozvolu da ga možemo izvoditi pa smo ga izvodili', rekla je za tportal.hr Strčić.

'Novim zakonom dobili smo smjernice da bi programe u nekom roku trebalo uskladiti s novim pravilnikom. Mi to nismo napravili, jer taj program više ne provodimo. Za njega nema dovoljno interesa pa nema smisla ulagati novac. No budući da ima verifikaciju, zašto bih informaciju o tome micala. To nikome drugome nije pošlo za rukom pa zašto to ne bi ostalo na našim web-stranicama', objasnila je ravnateljica.

Reklama ipak odlazi!?

No čini se da će nevažeću informaciju koju Strčić doživljava kao reklamu, a koja šteti ugledu Ministarstva jer ispada da promiče pseudoznanost i šarlatanstvo, Učilište sa zakašnjenjem od sedam godina ipak morati ukloniti. Naime, na naše pitanje je li opravdano da Učilište i dalje oglašava neverificirani program, iz MZOS-a su nam danas poručili da će od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih tražiti da poduzme akciju.

'...Odobrenje se više ne smatra važećim, s čime je upoznata i ustanova. Ministarstvo će također upoznati Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, javno stručno tijelo nadležno za nadzor nad stručnim radom ustanova za obrazovanje odraslih, s činjenicom da ustanova, unatoč navedenom, i dalje oglašava sporni program kao važeći. Agencija će postupiti sukladno ovlastima', stoji u novom priopćenju MZOS-a.

Dakle, onaj tko je imao sreće proći kurs do 2004., danas se u medijima, na telefonskim linijama i na sajmovima ezoterije može zaposliti kao stručni vrač. Ostali mogu samo glumiti da znaju što nam nosi budućnost.