GOTOVO BEZ PJEGA

Sunce najslabije u 100 godina; što se to zbiva?

13.01.2014 u 15:10

Bionic
Reading

Stručnjaci za Sunce iz organizacije Solar Terrestrial Physics (SCOSTEP) danas su pokrenuli novi projekt koji bi trebao istražiti zašto su aktivnosti na Suncu u posljednjem ciklusu najslabije u zadnjih 100-tinjak godina te kakve posljedice to može imati za klimu i život na Zemlji

Istraživački projekt nazvan VarSITI (Variability of the Sun and Its Terrestrial Impact) posebno će nastojati pokriti četiri važne teme: Sunčev magnetizam i ekstremne događaje, solarne tranzijente, promjene u magnetosferi te posljedice i procese u Zemljinoj atmosferi.

U projektu će sudjelovati i hrvatski stručnjaci za Sunce sa Zvjezdarnice na Hvaru.

'Iako je Sunce pokazalo par jačih bljeskova u protekle dvije godine, ukupno gledajući trenutačni Sunčev 24. ciklus mnogo je slabiji od prethodnih', rekao je za tportal Jaša Čalogović, stručnjak za Sunce iz Opservatorije Hvar.

Snimka Sunca s Hvara (kliknite)

Posljednji Sunčev minimum imao je najviše dana bez pjega u zadnjih 100 godina nakon čega je uslijedio slabunjavi maksimum (pogledajte na linku ovdje). Iz toga se može zaključiti da se dugoročna Sunčeva aktivnost značajno promijenila u odnosu na prijašnji ciklus. No za sada nitko ne zna točno reći u čemu je stvar, hoće li se slabljenje aktivnosti Sunca nastaviti te koje su moguće posljedice tako slabog Sunca – hoće li to usporiti globalno zagrijavanje, možda čak uzrokovati zahlađenje ili pak neće imati jačeg efekta na klimu. Logično je da pravih odgovora još nema jer je ovo prva takva drastična promjena u povijesti suvremenih istraživanja svemira.

'Iako je u proteklih 10 godina postignut veliki znanstveni napredak, točni uzroci trenutačnog slabijeg ciklusa još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni, a nemamo ni potpuno točna predviđanja bljeskova i njihova napredovanja do Zemlje. Opservatorij Hvar je uspješno radio u projektu promatranja Sunca MiniMax24, a ove godine nastavak kampanje očekuje se u okviru programa VarSITI. Također smo uključeni u istraživanja utjecaja Sunčeve aktivnosti na Zemljinu atmosferu i klimu (ROSMIC). Iako je i tu napravljen ogroman znanstveni napredak, i dalje nije potpuno pojašnjen mehanizam kojim Sunce utječe na Zemljinu atmosferu i eventualno klimu. Ukoliko se trend smanjene Sunčeve aktivnosti nastavi, biti će zanimljivo u sljedećoj dekadi promatrati njegov utjecaj na temperature na Zemlji i klimatske promijene', rekao je Čalogović.