PJEGA DESETLJEĆA

Golema eksplozija na Suncu; oluja stiže sutra!

08.01.2014 u 14:56

Bionic
Reading

NASA je na Suncu u utorak zabilježila moćnu eksploziju koja bi sutra mogla stići do Zemlje, a mogla bi uzrokovati smetnje u komunikacijama

Izbačaj koji su snimili sateliti, među kojima i Solar Dynamics Observatory, klasificiran je kao X 1,2. U klasu X svrstavaju se najsnažnije eksplozije na Suncu, međutim, brojka 1,2 pokazuje da ova nova ipak pripada donjem dijelu kategorije.

Znanstvenici već danima pozorno prate veliku skupinu aktivnih sunčevih pjega nazvanu AR1944. Ona je trenutno gotovo potpuno okrenuta prema našem planetu pa svaki jaki izbačaj može uzrokovati oluje i smetnje, a eventualno i štete na satelitima i sustavima opskrbe električnom energijom.

Jedna snažna oluja uzrokovala je 1989. pad sustava u Quebecu. U povijesti je posebno poznata superoluja iz 1859, no sutrašnja neće biti ni približno tako snažna.

Ipak, prema svemirskim vremenskim prognozama priča nije gotova sve dok se skupina pjega ne okrene od Zemlje.

Hrvatski stručnjak za Sunce sa zvjezdarnice na Hvaru Jaša Čalogović kaže da je vjerojatnost za geomagnetsku oluju velika – oko 60 posto.

'Ako će magnetsko polje oluje biti orijentirano na jug njezino će djelovanje biti jače jer će ići suprotno polju Zemlje', rekao je Čalogović.

'Zanimljivo je također da je brzina ovog izbačaja čak 2.000 km u sekundi dok uobičajeni uglavnom ne prelaze 1.000 km/s. Pjega još nije u samoj sredini geoefektivne zone, što znači da će u narednim danima postajati sve opasnija. Predviđanja su da bi u sljedećih 48 sati moglo biti 75 posto šanse za izbačaj klase M te 50 posto za X. Skupina pjega AR1944 jedna je od najvećih u cijelom Sunčevom ciklusu. U glavnu pjegu skupine stale bi čak tri Zemlje', objasnio je Čalogović.

Uz spomenutu opasnu, Sunčevi izbačaji imaju i lijepu stranu. Naime, stanovnici regija bližih polovima sljedećih nekoliko noći mogu očekivati prekrasan show aurora – borealis i australis.