'BLAGDANSKO OTKRIĆE'

Konačno znamo zašto muškarci piju više!

24.12.2013 u 12:08

Bionic
Reading

Žene i muškarci ne reagiraju jednako na stres, barem kada je u pitanju traženje rješenja u alkoholu, pokazalo je novo istraživanje

Prema izvješću predstavljenom u posljednjem broju časopisa Addiction, tim nizozemskih znanstvenika iz Behavioural Science Instituta s Radboud Universityja u Nijmegenu pretvorio je svoj laboratorij u bar u kojem su mladi studenti mogli opušteno ispijati vina ili piva koliko im srce želi.

Tim je polovici sudionika zadao stresan zadatak, a drugoj polovici lagan. Prva je skupina trebala precrtati slovo 'e' u nizu tekstova uz pravila koja su postajala sve složenija i zahtijevala puno samokontrole. Druga je trebala odraditi najjednostavniju verziju istog zadatka – morali su prekrižiti svako 'e' na koje su naišli.

Nakon obavljenog stresnog zadatka muškarci su popili četiri puta više od žena. Štoviše, žene koje su odradile teže testove popile su manje od onih koje su prošle lakši zadatak.

Znanstvenici smatraju da glukoza u krvi ljudima daje energiju koja im je potrebna da zadrže samokontrolu u stresnim situacijama. No, za razliku od žena, muškarci koji potroše glukozu teško zadržavaju samokontrolu i piju više.

Zašto žene ne reagiraju na isti način? Stručnjaci smatraju da su one prirodno manje sklone alkoholu, tako da njihov stav djeluje kao usađeni mehanizam koji ih odvraća od opijanja.

Ista studija pokazala je da rješenje za ovaj problem muškaraca ipak postoji. Ono nije u podizanju razina glukoze, već u povećanju samosvijesti. Naime, muškarci koji su tijekom istraživanja pažljivo pratili koliko su pića popili u konačnici su konzumirali 50 posto manje alkohola.

Stručnjaci stoga zaključuju da je povećanje samosvijesti dobra strategija za odolijevanje iskušenju pića kada su kognitivni resursi koji bi trebali djelovati kao kočnice niski.