URNEBES NA HR WIKIPEDIJI

Šokantan tekst o 'specijalnom ratu protiv Hrvatske'

13.12.2013 u 15:56

Bionic
Reading

Na hrvatskoj Wikipediji sinoć je osvanuo nevjerojatan tekst o 'Specijalnom ratu protiv Hrvatske 1995.-2012.' s popisom svih junaka i neprijatelja Lijepe naše ilustriran slikom srpskog vampira - kasapina

Pojam je definiran kao rat koji su protiv suverene Hrvatske vodile Hrvatskoj nesklone države i pristaše desuverenizirane Hrvatske u Hrvatskoj.

U kategoriji sukobljenih strana, ispod slike, Hrvatska se našla usamljena nasuprot SR Jugoslavije, Republike Srpske Krajine i londonske masonske lože. Kao posebno zaslužni hrvatski vođe istaknuti su Franjo Tuđman, Tomislav Merčep, Ljubo Ćesić Rojs, Mirko Čondić i administrator hr.wikija Kubura koji je provjerio i potvrdio sadržaj ovog i sličnih članaka te ga ekipa okupljena na Facebook stranici 'Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije' smatra jednim od odgovornih za radikalno desni povijesni revizionizam na našoj inačici internetske enciklopedije.

Na suprotnoj strani, kao neprijatelji Hrvatske u specijalnom ratu, navode se Slobodan Milošević, Vojislav Koštunica, Milorad Dodik, Milorad Pupovac, Žarko Puhovski, Zoran Milanović, Stipe Šuvar, Matija Babić, Boris Dežulović, Miljenko Jergović, Dušan Kecman te Bob Dylan.

Dio članka je, kako ste već vjerojatno shvatili, zapravo parodija, a kreirao ju je neimenovani autor identificiran samo IP brojem očajan zbog stanja u hr.wikipediji koje nikako da se promijeni.

Pokretač stranice 'Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije' pod nadimkom DobarSkroz objasnio je za tportal da je ideja autora očito bila da u stilu 'News Bara' napravi parodiju na sulude teze desnih administratora predstavljene u izvornom tekstu na istu temu.

No najveći dio teksta o tzv. specijalnom ratu protiv Hrvatske, nažalost, uopće nije parodija već originalan prilog okoji je još 2012. objavio suradnik Rakovicazauvjek, a potvrdili su admini Kubura, MaGa i Fraxinus. Novi prilog sastoji se samo od fotografije, tekstova u okvirima ispod nje, te odlomka 'Sudionici kroatofobnog specijalnog rata protiv hrvatskoga naroda' na dnu.

Na stranicama 'mete' na kojima se iznose dokazi za upitne sadržaje članaka hrvatske Wikipedije ističe se da je izvorni članak izvrstan primjer ludosti i paranoje urednika hrvatske Wikipedije.

'Nema pouzdanih izvora o "Specijalnom ratu protiv Hrvatske", jednostavno stoga jer nije bilo nikakvog "specijalnog rata protiv Hrvatske". Činjenica da je nekoliko administratora na hr wiki ovo provjerilo i potvrdilo te nije našlo nikakvih problema s tim, dovoljno govori o stanju tog projekta', ističe jedan od bivših suradnika.

DobarSkroz je pojasnio što se trenutno događa po pitanju hrvatske Wikipedije.

'Wikimedija se još ne javlja s rješenjem za stanje na hr.wiki jer nisu imali slične slučajeve, a po posljednjim informacijama razmatra se Restart projekta

Kubura brani izvorni članak o 'specijalnom ratu' mnoštvom izvora iz Vijenca, dnevnog.hr i knjiga Domazeta Loše, na što mu suradnici odgovaraju da po tome uskoro možemo očekivati i članak o Specijalnom ratu protiv izvanzemaljaca

Naime, Wikipedija se oštro protivi iznošenju teorija zavjere iza kojih ne stoje ozbiljni znanstveni dokazi i činjenice. Ako se ondje uopće predstavljaju neke teorije zavjere, tipa one da ljudi nikad nisu bili na Mjesecu, traže da se jasno navede da se radi o teoriji zavjere.

Sinoćnje promjene na članku vjerojatno su nastale pod mističnim utjecajem petka 13. i očita su parodija na dosadašnje bisere administratora hr.wikipedije. Budući da je izvornom članku nedostajao infobox kakvog ima svaka bitka ili rat na Wikipediji, netko se potrudio dodati ključna imena i brojke ovog specijalnog rata. Naime, čini se da je sramotna hr.wikipedija dobra još samo za ruganje i parodiju', zaključio je DobarSkroz.