ISTRAGA U MINHENSKOJ NADBISKUPIJI

Crkva sustavno uništavala dokumente o pedofiliji

06.12.2010 u 15:01

Bionic
Reading

Katolička crkva u Njemačkoj angažirala je odvjetnicu Marion Westpfahl da istraži sumnje o zlostavljanju djece u Minhenskoj nadbiskupiji u razdoblju od 1945. do 2009. Rezultati su zastrašujući

Sto pedeset i devet svećenika, 15 đakona, 98 vjeroučitelja, šest pastoralnih radnika. Svi su oni unutar minhenske nadbiskupije od 1945. do 2009. bili optuženi za seksualno zlostavljanje djece, a većina slučajeva sustavno je zataškana. To su

rezultati istraživanja koje je napravila odvjetnica Marion Westpfahl, i to angažirana od Katoličke crkve da se raščiste svi pedofilski skandali i njihovo moguće prikrivanje. Ispostavilo se da je i jednog i drugog itekako bilo, a mediji zaključuju da će ovaj izvještaj dovesti do još većeg gubitka ugleda Crkve u Njemačkoj.

Zaključak odvjetnice Westpfahl poražavajući je: Crkva je desetljećima sustavno skrivala brojne slučajeve seksualnog zlostavljanja djece, čega su bili svjesni i njezini najviši vjerodostojnici. Umjesto da im najvažnija bude patnja i šteta učinjena žrtvi, svećenici su se vodili stavom da je ključno zaštititi Crkvu od javnog skandala. Zbog toga se provodilo i sistematsko uništavanje dokumentacije, a s jasnim ciljem prikrivanja zlostavljanja djece.

Odvjetnički ured Marion Westpfahl tijekom svoje istrage pregledao je čak 13.200 crkvenih dokumenta te razgovarao s brojnim svjedocima, unutar i izvan Crkve. U 365 dokumenata našli su indicije o zlostavljanju, a upozoravaju da je stvarni broj kompromitiranih svećenika vjerojatno još mnogo veći nego što su oni uspjeli utvrditi. Iz crkvenih dopisa ponekad je vrlo teško otkriti konkretne podatke, jer su pisani zamagljenim jezikom s ciljem da se pedofilija zataška.

Samo je 26 svećenika od 1945. do 2009. osuđeno zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika, a u dokumentima minhenske nadbiskupije vidi se kako protiv najmanje njih još 17 postoje više nego opravdane sumnje za sudski progon. Vrijedi podsjetiti na to da je minhenski nadbiskup od 1975. do 1982. bio nitko drugi nego Josef Ratzinger, aktualni papa, a u najmanje jednom slučaju intervenirao je u korist svećenika optuženog za silovanje dječaka. Također, jednom seoskom svećeniku s juga Bavarske tadašnji nadbiskup Ratzinger u dugom je pismu naveo razloge zašto više ne može služiti u svojoj župi, među kojima je i seksualno napadanje maloljetnika. No zbog uništenja ili gubitka crkvenih dokumenata, nije jasno je li protiv tog svećenika ikada podignuta optužnica na civilnom sudu.

Trenutačni minhenski nadbiskup Richard Marx izrazio je 'veliki šok zbog sada poznatih slučajeva seksualnog i tjelesnog zlostavljanja djece' unutar svoje nadbiskupije. Možda zato što su slučajevi postali poznati javnosti? 'Za mene su ovo najteži mjeseci mog života', zaključio je nadbiskup Marx, još jednom pokazujući da vrh Katoličke crkve ne shvaća da nije važno je li mu teško zbog toga što je desetljećima omogućavao nasilje nad djecom, nego kako se ta djeca osjećaju.