Svijet ODUSTALI OD POMOĆI

Španjolska neće stopama Grčke i Irske?

Španjolsko posustalo gospodarstvo neće krenuti stopama Grčke i Irske te zatražiti međunarodnu financijsku pomoć, ustvrdila je ministrica financija Elena Salgado u intervjuu objavljenom u ponedjeljak

Time je ministrica izričito otklonila mogućnost da Španjolska zatraži pomoć nakon višetjednih previranja na tržištima čiji su otponac bile bojazni da i ta velika južnoeuropska zemlja balansira na rubu financijskog debakla.

'Nećemo to učiniti', kazala je Salgado za poslovni dnevnik Les Echos, 'i to zato što naše gospodarske osnove to ne opravdavaju'.

Velike neravnoteže u grčkim javnim financijama rezultat su krize, dok su irske nevolje prouzročile njezine banke, dodala je.

U slučaju velikih gubitaka španjolski fond za preustroj insolventnih banaka bit će sasvim dovoljan da se sanira stanje, ustvrdila je.

'Njegov je kapacitet 99 milijardi eura, a dosad je mobilizirano samo 11 milijardi. S obzirom na kamatnu stopu od sedam posto, gotovo da i nema opasnosti da će se posegnuti za tim sredstvima bez stvarne potrebe', naglasila je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još