Svijet EVAKUIRANO 2000 LJUDI

Crna Gora traži pomoć NATO-a i EU zbog poplava

Crnogorsko ministarstvo obrane zatražilo je pomoć NATO-a i EU-a zbog nezapamćenih poplava na području skoro čitave države, javila je u subotu crnogorska televizija.

"Mi smo mlad sustav, i nemamo dovoljno sredstava za sve ono što nam je potrebno u ovakvim katastrofama. Hitno su nam potrebni čamci, terenska i sanitarna vozila, pokretni mostovi, pumpe za vodu, generatori, kišna odijela, gumene čizme, šatori i cerade", kazao je načelnik glavnog stožera Vojske Crne Gore Dragan Samardžić.

Crnogorski ministar obrane Boro Vučinić, na susretu u petak s vojnim atašeima akreditiranima u Podgorici, zatražio je pomoć od zemalja Europske unije i NATO-a.

Iz ministarstva obrane je priopćeno da je u pomoći ugroženom lokalnom stanovništvu angažirano oko 250 pripadnika Vojske Crne Gore. Na evakuaciji stanovništva i stoke, kao i pružanju medicinske pomoći i izmještanju pokretne imovine, na najugroženijim dijelovima angažirano je i 40 motornih vozila, pet desantnih čamaca i dva vojna helikoptera, a u pripravnosti su i ostale vojne jedinice.

Vojska je pripremila i kapacitete za smještaj stanovništva, u kojima je osigurana hrana i osnovna medicinska pomoć. To su vojarne u Nikšiću, Danilovgradu, Golubovcima, Pljevljima i Kolašinu, gdje je osiguran smještaj za 620 osoba.

Dosad je iz područja koja su najjače ugrožena poplavama evakuirano više od 2000 ljudi. Najkritičnije je u Ulcinju, te u Zeti, priobalju Skadarskog jezera.

Većina magistralnih puteva je zatvorena za cestovni promet, a meteorolozi unatoč prognozama o smanjenju padalina ne predviđaju skoro poboljšanje hidrološke situacije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još