NAJVEĆE U POVIJESTI

SAD i Japan pokrenuli opsežne vojne vježbe

03.12.2010 u 23:06

Bionic
Reading

Japan i SAD pokrenuli su danas najveće vojne vježbe u povijesti u trenutku velikih tenzija između dviju Koreja što je ove godine već odnijelo 50 života

Veličina tih morskih manevara, u kojima sudjeluje i stanovit broj južnokorejskih vojnih promatrača, puno je veća od onih koje su u srijedu okončale SAD i Južna Koreja, a koje je režim Sjeverne Koreje nazvao 'provokacijom'.

U novim vježbama sudjeluje više od 34.000 Amerikanaca i Japanaca u vodama južno od Japana, a mobilizirano je 40 japanskih i 20 brodova te 400 zrakoplova.

Prema japanskim izvorima, vježbama nazvanima 'Keen sword' (oštar mač) slavi se pedeseta obljetnica savezništva između SAD-a i Japana.

Tvrdi se da su manevri, koji će trajati do 10. prosinca, bili programirani dosta ranije nego što se dogodio napad Sjeverne Koreje na južnokorejski otok Yeonpyeong pri čemu su ubijene četiri osobe.

Kina, jedini saveznik Sjeverne Koreje, izjavila je da ova demonstracija vojne sile neće pomoći u razrješavanju konflikta. Analitičari podsjećaju da Kina ima pretenzije na more u kojem se odvijaju ove vojne vježbe.

Tokio, Washington i Seul odbili su prošli tjedan kinesku ponudu o održavanju hitnih pregovora o miru u kojima bi također sudjelovala i Rusija.