Svijet NUKLEARNI PROGRAM

Iran poziva na pregovore

Iranci su pozvali sve zemlje koje sudjeluju u raspravama oko pogledu nuklearnog programa te zemlje da otvore 'novo poglavlje' u pregovorima koji će se idućeg tjedna održati u Ženevi, izvijestila je u petak novinska agencija Irna

'Iskustva iz prošlog desetljeća dokaz su da su ultimatumi i sankcije protiv Irana neprestano propadali', rekao je za Irnu iranski izaslanik pri IAEA (Međunarodna agencije za nuklearnu energiju), veleposlanik Ali Ašgar Sultanija.

'Smatramo da bi svjetske sile trebale otvoriti novo poglavlje, s ciljem međusobnog povećanja povjerenja i suradnje, putem uzajamnog poštovanja i jednakih prava', rekao je Sultanija. Iranci tvrde da je njihov nuklearni program namijenjen u mirotvorne svrhe, no međunarodna zajednica skreće pozornost na potencijalne vojne ciljeve i od Teherana traži da privremeno prekine proces obogaćenja urana.

Britanija, Kina, Francuska, Rusija, SAD i Njemačka u ponedjeljak bi trebale razgovarati s iranskim izaslanstvom u Ženevi, gdje bi trebali biti nastavljeni pregovori nakon 13-mjesečnog prekida.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još