KOREJSKA KRIZA

Južna Koreja prijeti Sjevernoj

03.12.2010 u 14:15

Bionic
Reading

Južna Koreja je u petak priopćila da će bombardirati Sjevernu Koreju ukoliko ponovi prošlotjedni napad, javljaju mediji u Seulu

Umirovljeni general Kim Kwan potvrđen je pred parlamentarnim odborom kao novi ministar obrane samo dan nakon što je američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila da Sjeverna Koreja predstavlja prijetnju regiji i svijetu.

'Ukoliko dođe do novih provokacija, definitivno ćemo upotrijebiti naše zrakoplove za bombardiranje Sjeverne Koreje', odgovorio je Kim na pitanje kako će odgovoriti na drugi napad, nakon što je Sjeverna Koreja prošli tjedan bombardirala otok u blizini sporne pomorske granice. U tom su napadu poginula dvojica južnokorejskih marinaca i dvoje civila.

Gotovo 60 godina dvije Koreje se sučeljavaju preko jedne od najnaoružanijih granica. Nikada nisu potpisale mirovni sporazum i službeno okončale rat koji je trajao od 1950. do 1953. Sjeverna Koreja posjeduje više od 5.000 višecjevnih raketnih bacača uperenih prema Seulu, gradu u kojem živi najmanje 10 milijuna stanovnika.

Ministri vanjskih poslova SAD-a, Japana i Južne Koreje sastat će se u ponedjeljak u Washingtonu gdje će raspravljati o Sjevernoj Koreji. Kina je odbila poziv na taj sastanak.

Peking je predložio da se početkom prosinca sastanu šestorica sudionika pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu (dvije Koreje, SAD, Japan, Rusija, Kina), naglasivši 'duboku zabrinutost' međunarodne zajednice zbog napetosti između dviju Koreja.