WIKILEAKS O FRANCUZIMA

Sarkozy naljutio Saudijce

01.12.2010 u 16:08

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy naljutio je Saudijce prilikom svog prvog posjeta toj monarhiji 2008. zato što nije htio kušati lokalna jela i zbog agresivne promidžbe francuskih tvrtka, po američkom brzojavu koji je objavio WikiLeaks, prenosi u srijedu agencija AFP

Saudijski čelnici rekli su američkim diplomatima nakon posjeta koji se dogodio u siječnju 2008. da ih je Sarkozy razljutio i prije samog dolaska, jer ga je na putu trebala pratiti tadašnja zaručnica Carla Bruni, što je zaprepastilo 'njihovu konzervativnu kulturu', po brzojavu američkog veleposlanstva u Rijadu.

Budući da je na koncu doputovao bez Carle Bruni, Sarkozy je rasrdio domaćine odbivši kušati lokalna jela i očito se dosađujući tijekom tradicionalnog plesa s mačevima upriličena u čast njegova dolaska. Usto ih je naživciralo to što je francuski predsjednik isticao poslovnu stranu svog posjeta i predao im popis sa 14 ugovora koje francuske tvrtke žele zaključiti, po izvješću koje je Guardian objavio u srijedu.

Saudijci su ocijenili da Sarkozy u njihovim očima nikako 'ne može zamijeniti predsjednika (Jacquesa) Chiraca', po tom dokumentu.

Godinu dana prije francuskih predsjedničkih izbora 2007, američki veleposlanik u Parizu ocijenio je da je Dominique Strauss-Kahn 'možda najprikladniji među socijalističkim kandidatima', ali mu 'nedostaje karizma', po diplomatskoj depeši koju je objavio WikiLeaks.

'Stječe se dojam da mu, iako je možda najprikladniji i najkvalificiraniji među socijalističkim kandidatima, nedostaje karizma koja bi ga mogla progurati prema pobjedi', ocijenio je veleposlanik Craig Stapleton koji se sa Strauss-Kahnom sastao 16. svibnja 2006. u američkom veleposlanstvu.

Strauss-Kahn je tada bio kandidat socijalističke stranke za predsjedničke izbore 2007. Danas je glavni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Prilikom susreta s američkim veleposlanikom, Strauss-Kahn je za svoju suparnicu Segolene Royal, također kandidatkinju za stranačke izbore, rekao da je njezina velika popularnost po anketama rezultat 'kolektivne halucinacije'.

Američko veleposlanstvo nazvalo je Royal 'odlučnom, profinjenom i karizmatičnom političarkom'.