Svijet EUROPSKA KOMISIJA

Fuele je prihvatio poziv Columbije, ne Sanadera

Europska komisija odbila je u srijedu komentirati navode prema kojima je povjerenik za proširenje Štefan Fuele sudjelovao u raspravi na Sveučilištu Columbia u Sjedinjenim Državama na poziv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera rekavši samo da je povjerenik prihvatio poziv da održi predavanje

'Povjerenik je prihvatio poziv jednog od najprestižnijih sveučilišta u Sjedinjenim Državama kako bi održavao predavanje i iskoristio prigodu da iznese razmišljanja i vizije EU-a o politici proširenja i politici prema susjedima. Komisija u pravilu ne komentira navode', odgovorila je Fueleova glasnogovornica Angela Filote, na upit je li povjerenik svjestan navoda o korupciji protiv Sanadera.

'Međutim, Komisija pozorno prati razvoj događaja u Hrvatskoj, posebice ono što se odnosi na pravosuđe i temeljna prava', dodala je Filote.

Prema pisanju hrvatskih medija, Fuele je održao predavanje na poziv Ive Sanadera, koji je, kako se navodi, znanstveni suradnik Harriman instituta na Sveučilištu Columbia i koji predvodi novoosnovanu znanstvenu skupinu koja se bavi temom dovršetka integracija jugoistoka Europe u EU.

Ni izvjestitelj Europskog parlamenta Hannes Swoboda nije izravno htio komentirati te navode. 'Imao sam izvrsne odnose sa Sanaderom i nitko ne bi trebao biti optuživan za zloporabe dok se to ne dokaže. S druge strane, jasno da našu potporu trebaju dobiti sadašnja vlada, oni koji podržavaju reformski proces, koji podržavaju borbu protiv korupcije, oni koji podržavaju jedinstvo zemlje u tim temeljnim pitanjima', rekao je Swoboda.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još