Svijet PUTIN NA CNN-u

Rusija definitivno u novoj utrci u naoružanju

Rusija će biti prisiljena nagomilati svoje nuklearne snage ako SAD ne ratificira novi sporazum o ograničenju strateškog naoružanja, rekao je ruski premijer Vladimir Putin u intervjuu za CNN snimljen u utorak, a prenose u srijedu ruski mediji

'To nije naš izbor. Ne želimo da se to dogodi', rekao je Putin u emisiji Larry King Live. 'Samo kažemo što će se dogoditi ako ne dogovorimo zajedničke napore na tom području'.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i američki predsjednik Barack Obama potpisali su novi sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja između Rusije i SAD-a 8. travnja u Pragu. Taj sporazum zamijenio je START I koji je istekao u prosincu 2009. godine, ali može stupiti na snagu tek kad ga ratificiraju oba doma ruskog parlamenta i američki Senat. Međutim, sporazum je u Senatu naišao na snažno protivljenje republikanaca koji smatraju da bi on mogao oslabiti američku proturaketnu obranu.

Putin je rekao da će SAD 'glupo' postupiti bude li ignorirao interese koji su i američki. Međutim, ako Amerika to učini 'onda ćemo mi morati nekako reagirati', a to uključuje razmještanje nove nuklearne raketne tehnologije.

Bez novog sporazuma, Rusija će se morati naoružati zbog 'novih prijetnji' koji predstavljaju američki planovi za postavljanje sustava raketne obrane u Europi.

'Nama govore da ćete vi to učiniti kako bi se osigurali od iranske prijetnje', kazao je Putin dodajući da takva prijetnja trenutačno ne postoji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još