POTPORA SUDANU

Afrička unija podržava Omara al-Bašira

01.12.2010 u 17:22

Bionic
Reading

Vijeće za mir i sigurnost Afričke unije u utorak je u Tripoliju pružilo potporu Sudanu i predsjedniku Omaru al-Baširu protiv kojeg je podignuta optužnica za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, čija bi se zemlja mogla urušiti nakon referenduma o nezavisnosti Juga u siječnju sljedeće godine

Vijeće je u priopćenju izrazilo povjerenje AU za vodstvo Omara al-Bašira i prvog zamjenika predsjednika Salva Kiira u novoj eri mira bez obzira na rezultat refrenduma o samoodređenju u siječnju 2011. godine.

Vijeće je jamčilo sudanskim strankama punu solidarnost i podršku Afrike i pozvalo međunarodnu zajednicu da podrži sudanske stranke u naporima, u posebice odgodi procesa koji je počeo Međunarodni kazneni sud, i ukidanju sankcija.

Priopćenje je objavljeno nakon sastanka Vijeća za mir i sigurnost održanog odmah nakon zatvaranja summita Europa - Afrika u ponedjeljak i utorak u Tripoliju, koji je Sudan bojkotirao.

Kartum je u nedjelju najavio da se povlači sa summita nakon spora o Bašarovom sudjelovanju. Sudan je objavio da neće sudjelovati na summitu nakon što su članice EU-a prosvjedovale protiv dolaska sudanskog predsjednika Omara al-Bašira.

Južni Sudan će se 9. siječnja izjasniti na referendumu hoće li se to poluautonomno područje odcijepiti i dovesti do nastanka najmlađe države u svijetu, prenose agencije.