BUNTOVNICI S RAZLOGOM

Europom se širi nova studentska revolucija

01.12.2010 u 11:38

Bionic
Reading

Europom se opet šire nemiri. Ovaj put studenti su u glavnoj ulozi. Oni su odlučili preuzeti budućnost u svoje ruke i ostvariti jedno od svojih temeljnih prava. Engleski su studenti najbrutalniji, talijanski su na dobru putu da postanu takvi, a srbijanski su svakako najradikalniji

Talijanski studenti koji prosvjeduju zbog obrazovne reforme uzrokuju velike smetnje u prijestolnici i ostalim gradovima diljem zemlje. Rim je doveden u virtualno stanje mirovanja, tzv. 'dan blokade svega'.

Talijanski studenti smatraju da je nedopustivo rezanje troškova za obrazovanje, jer se na taj način krši jedno od temeljnih prava.

Berlusconijeva 'nesigurna vlada' uskoro se suočava s izglasavanjem povjerenja, koje se održava 14. prosinca. Berlusconi je u potpunosti siguran u ishod i smatra da će dobiti podršku obaju domova parlamenta, međutim, suočen je s neodobravanjem i optužbama o svom 'nedoličnom' ponašanju, i to iz redova svojih koalicijskih partnera.

Talijanski ministar obrazovanja brani reformu kojoj je cilj ušteda nekoliko milijardi eura tijekom sljedeće dvije godine i stvaranje jednog novog 'sustava vrijednosti'.

U međuvremenu su studenti blokirali ceste i glavne trgove u Rimu, a stotine su okružile i Zastupnički dom. Automobili ne mogu slobodno cirkulirati gradom budući da su drugi studenti blokirali ceste i prilazne putove. Slična situacija može se vidjeti i u Torinu i Palermu, a u Milanu, Pisi i Veneciji studenti su blokirali željezničke pruge. U Napulju su prosvjednici iskoristili smeće s ulica i njime zatrpali vrata regionalnog ureda vlade.

Studentski prosvjednici u Engleskoj najžešći su i najglasniji, no oni u Srbiji su najradikalniji. Oni su, naime, prije dva dana započeli štrajk glađu. Za tu su se opciju odlučili, jer smatraju da je to jedini i posljednji način koji bi ih eventualno mogao dovesti do rješenja.
Sa štrajkom glađu nastavljaju sve dok ne čuju ishod razgovora s beogradskim gradonačelnikom, koji im je obećao pomoći, ali i reakcije dekana na koje je prebačen teret odluke o školarinama.

Danas su se londonskim studentima pridružili i kolege iz ostalih gradova, ali i srednjoškolci, koji su odlučili sudjelovati u mirnom prosvjedu, jer smatraju da 'moraju biti spremni za svoju budućnost i da ne žele započeti život s tolikim dugom na svojim leđima'.

Studentski prosvjedi u Rimu i Londonu